La nici o zi de la noile norme BNR, presedintele Bancpost a avansat ideea prelungirii perioadei de creditare, astfel incit rata lunara de plata sa ramina intacta

Abia au implinit o zi normele BNR de frinare a creditului de consum si bancile au gasit deja solutia pentru a continua sa acorde imprumuturi mari care sa se incadreze in limita de 30% din veniturile solicitantului: maresc perioada de creditare.

"Niciodata din 2001 incoace n-am fost primii in Europa la cresterea volumului de credite. Chiar si acum, dupa cresteri totusi consistente, ajungem la un grad de indatorare a populatiei de circa 20%. Cu toate acestea, Banca Nationala pune si mai multe restrictii creditului. Ultima s-a petrecut ieri (luni - n.r.). Probabil ca vom raspunde prin marirea perioadelor de creditare, astfel incit clientii sa poata lua in continuare creditele de care au nevoie", a declarat ieri Mihai Bogza (foto), presedintele Bancpost, la o conferinta bancara din cadrul evenimentului "Zilele Biz".

Cu cit perioada de creditare creste, cu atit rata lunara de plata scade. Astfel ca solicitantii de credit vor putea imprumuta aceleasi sume ca si pina in prezent.

Banca Nationala a Romaniei a emis un nou set de norme prudentiale, intrate in vigoare luni, menite sa ingreuneze accesul la credit, intrucit rata lunara a creditului nu va trebui sa depaseasca 30% din venitul solicitantului de credit sau de leasing si, in plus, se iau in calcul si diversele comisioane practicate de banci si societatile de leasing.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.