Datoria externa pe termen mediu si lung a afisat, la sfarsitul lui august, o crestere cu 5,1%, la 25,8 miliarde de euro, releva datele publicate, marti, de Banca Nationala a Romaniei (BNR)

Datoria externa publica si public garantata a fost la 31 august 2006, de 10,9 miliarde de euro si a reprezentat 42,3% din datoria externa pe termen mediu si lung, in timp ce la sfarsitul anului trecut reprezenta 45,9%. Datoria externa negarantata public a insumat aproximativ 14 miliarde de euro, in crestere cu 13,9%, comparativ cu sfarsitul anului trecut.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung, care expirma raportul dintre serviciul datoriei pe termen mediu si lung si exportul de bunuri si servicii, a fost, in primele opt luni ale anului, de 15,9% fata de nivelul de 20% inregistrat in anul 2005. Pe de alta parte, gradul de acoperire a importurilor prin rezerva valutara si de aur a BNR a fost de sase luni de import la finalul lunii august, fata de 6,4 luni de import la 31 decembrie la sfarsitul anului 2005.

Investitiile straine, plus 59% la opt luni

Investitiile straine in Romania au ajuns dupa primele opt luni ale anului la 4,3 miliarde de euro, in crestere cu 59% fata de perioada similara a anului trecut, cand cumulau 2,7 miliarde de euro, informeaza NewsIn.

Pe primele sapte luni ritmul de crestere al investitiilor a fost de 48%. Potrivit estimarilor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), anul acesta Romania va beneficia de investitii straine de peste opt miliarde de euro, incluzand aici si banii pe care statul i-a primit in urma privatizarii Bancii Comerciale Romane. Investitiile straine au fost in anul 2005 de 5,2 miliarde de euro, iar in urma cu doi ani au cumulat 5,1 miliarde de euro, conform datelor publicate de BNR.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.