Trei dintre cele mai importante banci din Romania au lansat in ultimul an credite pentru IMM fara garantii materiale. BRD, Banca Transilvania si, cel mai recent, Raiffeisen au adus pe piata linii de finantare acordabile "pe proiect". Astfel, banca nu solicita garantii materiale, dar ia in considerare rezultatele financiare ale intreprinderii solicitante.

Dupa o analiza amanuntita a parametrilor financiari (profit, cifra de afaceri, datorii) banca decide daca acorda sau nu creditul. Conditiile difera de la banca la banca, unele solicitand un profit minim pe ultimul an, altele impunand o marja pentru castigurile firmei solicitante. Ceea ce au in comun toate ofertele este faptul ca sunt prezentate ca fiind acordabile intr-un timp extrem de scurt (cateva ore). Daca in cazul creditelor de finantare a activitatilor curente bancile nu solicita prezentari de proiecte sau planuri de afacere, pentru creditele de investitii institutia de credit solicita o documentatie ampla care cu greu poate fi cercetata in doar 24 de ore.

"Este credit pentru finantarea activitatii curente (cheltuieli lunare ale companiei), deci afacerea trebuie sa fie viabila. Nu cerem prezentari de proiecte sau planuri de afacere. Documentatia este simplificata (numai documentele financiare si legale ale companiei)", ne-a declarat Alexandru Ciobanu, director sector IMM in cadrul Raiffeisen Bank.

Creditele rapide, oferta cu dus si-ntors

Cea mai recenta oferta pe segmentul creditelor pentru IMM fara garantii materiale vine de la Raiffeisen. Banca ofera o linie de credit in valoare de pana la 70.000 lei pe o perioada de 12 luni. In privinta timpului de acordare, reprezentantii bancii sustin ca banii pot fi virati in contul beneficiarului in aproximativ 48 de ore. "In 24 de ore de la depunerea documentatiei complete se primeste decizia, utilizarea se poate face in urmatoarele 24 de ore", spune Alexandru Ciobanu.

Pe de alta parte, presedintele celei mai reprezentative organizatii patronale la nivelul IMM are o opinie usor diferita. "In conditiile in care creditele sunt mici si se acorda clientilor bancii exista posibilitatea de acordare in 24 de ore. Pentru creditele mai mari insa este aproape imposibil pentru ca nu exista capacitatea de a centraliza datele", considera Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Graba poate strica treaba

In viziunea lui Nicolescu, un credit acordat in numai 24 de ore nu constituie in mod obligatoriu un avantaj pentru firma contractanta. "Pana la urma acordarea creditului in doar cateva ore nu este nici in avantajul investitorului, pentru ca nu mai beneficiaza de o analiza substantiala asupra perspectivelor propriei afaceri", ne-a declarat presedintele CNIPMMR.

Cu toate acestea campaniile promotionale ale bancilor insista asupra rapiditatii la acordarea creditelor. In cazul BRD (care ofera si credite de investitii fara garantie) simularea de credit dureaza, potrivit reprezentantilor bancii, intre 15 minute si 12 ore, iar banii pot fi virati la 24 de ore dupa primirea raspunsului pozitiv.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.