"Daca din 19 miliarde de dolari investiti de India in intreaga lume, 1,7 miliarde sunt investiti in Romania, atunci sunt fericit", a declarat ieri Traian Basescu. Principalele domenii vizate sunt piata farmaceutica, IT si a comunicatiilor

Presedintele Traian Basescu vrea sa-i convinga pe oamenii de afaceri indieni sa investeasca in Romania. In cadrul forumului oamenilor de afaceri romani si indieni, desfasurat ieri in capitala Indiei, el a explicat ca tara noastra este o piata buna pentru investitii. "Sunt optimist in ceea ce priveste evolutia pozitiva a Romaniei in viitor. Noi vom fi surpriza placuta a Uniunii Europene", a adaugat Basescu. Seful statului a precizat ca autoritatile de la Bucuresti sunt constiente de interesul lor pentru privatizarea fabricii de tractoare de la Brasov si i-a asigurat ca procesul de privatizare va fi unul de succes.

In ultimii ani, schimburile economice romano-indiene au crescut de sase ori, volumul investitiilor indiene in Romania ajungand la 1,7 miliarde USD.

De altfel, delegatia romana a aratat ca obiectivul autoritatilor de la Bucuresti este ca anul viitor, cand seful Guvernului de la New Delhi urmeaza sa viziteze Romania, cele doua parti sa constate ca s-au creat "conditiile unui parteneriat extins intre tara noastra si India". "Am constatat impreuna ca putem dezvolta un parteneriat in domeniul energetic si al industriei de aparare. Exista posibilitatea, creata si de piata romaneasca, de a realiza investitii pe piata farmaceutica, IT si a comunicatiilor", a precizat Traian Basescu.

La finalul convorbirilor oficiale, in prezenta presedintelui Romaniei si a premierului indian au fost semnate mai multe acorduri, printre care Acordul de cooperare economica intre guvernele celor doua tari, precum si Memorandumul de intelegere dintre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie din Romania si Ministerul Industriilor Mici din India.

Potrivit administratiei prezidentiale, vizita oficiala din India are o importanta dimensiune economica, concretizata prin intalnirea cu oamenii de afaceri indieni din Mumbai, principalul centru economico-financiar al Indiei, si statul Maharashtra. Astazi, delegatia romana urma sa participe la forumul oamenilor de afaceri din Mumbai si Maharashdra.

Din delegatia oficiala fac parte si ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy, precum si Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

"Sustinem demersul Indiei de a genera energie nucleara"

Romania intelege pe deplin si sustine India in demersul sau de a-si extinde posibilitatile de a genera energie nucleara pentru propria economie, a declarat presedintele Traian Basescu.

El a afirmat ca tara noastra coopereaza bine in grupul tarilor furnizoare de echipament nuclear si, din acest punct de vedere, Romania apreciaza deschiderea cu care India abordeaza problema energiei nucleare civile, beneficiind de tot suportul autoritatilor de la Bucuresti in acest sens.

In acest context, Traian Basescu a subliniat ca Romania si India coopereaza foarte bine in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, tara noastra fiind printre statele care sustin necesitatea reformarii ONU si a Consiliului de Securitate.

Cea mai mare parte a investitiilor indiene in Romania au fost facute de gigantul siderurgic Mittal Steel. Cele mai importante achizitii realizate de companie in tara noastra sunt uzinele Mittal Steel Galati (fostul Combinat Siderurgic), Mittal Steel Iasi (fostul Tepro), Mittal Steel Hunedoara (fosta Siderurgica) si Mittal Steel Roman (fostul Petrotub) si operatorul portuar Romportmet.

O alta investitie de calibru in Romania a fost realizata de Ranbaxy Laboratories, care a cumparat Terapia Cluj-Napoca pentru 324 de milioane de dolari, prin preluarea a 96,7% din actiuni de la fondul de investitii Advent International.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.