Pe piata din Romania firmele specializate practica doua tipuri de leasing: financiar si operational. Cea de-a doua categorie seamana intr-o anumita masura cu inchirierea contractantul angajandu-se ca dupa o perioada de timp sa returneze bunul societatii de leasing

De luni, leasingul financiar va fi inclus in categoria creditului de consum "beneficiind" de rigorile BNR. Pragul maxim de indatorare a clientilor societatilor de leasing este astfel stabilit la 40%. Pentru ca banca centrala reglementeaza doar activitatile de leasing financiar, societatile vizate vor dezvolta segmentul leasingului operational, pentru a evita normele impuse de banca centrala

Normele Bancii Centrale si integrarea in Uniunea Europeana vor constitui impulsuri importante pentru leasingul operational. In viziunea reprezentantilor companiilor specializate, trendul ascendent al leasingului operational in detrimentul celui financiar se va mentine si in perioada urmatoare. "In contextul dezvoltarii leasingului la nivel european, va fi incurajat leasingul operational, care va avea o proportie tot mai mare", a declarat ieri presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare, Septimiu Postelnicu.

Cealalta asociatie reprezentantiva existenta pe piata romaneasca a leasingului are o opinie asemanatoare, cu o motivatie insa diferita. In structura contractelor incheiate de membrii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania, leasingul operational a crescut ca pondere dupa primele sase luni ale anului, de la 3% la 5,08%. "Apreciem ca acest fenomen s-a datorat aparitiei Ordonantei 28/2005, Legea Institutiilor Financiare Nebancare, care a determinat o serie de societati sa se orienteze catre leasingul operational in detrimentul celui financiar. Este posibil ca aceasta tendinta sa se manifeste si in perioada care urmeaza", explica un comunicat al ASLR.

Normele Bancii Nationale privind capitalul minim si modalitatile de functionare a IFN aduc atingere doar operatiunilor de leasing financiar, leasingul operational ramanand astfel intr-o zona nereglementata. Tocmai pentru a evita confuziile intre cele doua tipuri de finantare, Ministerul Finantelor a modificat definitiile prin noul Cod Fiscal ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.

BNR leaga leasingul financiar de creditul de consum

Incepand de saptamana viitoare, conditiile pentru creditarea populatiei devin mai restrictive. Banca centrala a modificat si completat Norma 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, noile prevederi, stabilite prin Norma BNR 20/2006, urmand sa intre in vigoare in termen de o luna de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv de luni. Una dintre modificarile aduse de normativa BNR prevede ca leasingul financiar va fi inclus in categoria creditelor de consum si imobiliare.

Astfel, societatile de leasing se vor supune regulilor impuse bancilor. Printre ele, pragul maxim de indatorare este stabilit la 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului. Norma BNR mentioneaza ca aceste reguli se aplica si in cazul institutiilor financiare nebancare romane sau sucursale ale celor straine, inscrise in Registrul general tinut de BNR.

"La evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri decurgand din contractul de credit, indiferent de creditor, inclusiv din creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia", stabileste norma publicata la 22 septembrie.

Piata de 2,5 miliarde pana la sfarsitul anului

In continuare dominata de sectorul auto, piata leasingului din Romania a inregistrat in primul semestru al anului o valoare totala de 1,37 miliarde euro. La nivelul contractelor incheiate de firmele membre ale Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare, se remarca o dublare a valorii totale a contractelor incheiate. Astfel, membrii ALB au incheiat contracte in valoare totala de 810 milioane euro, potrivit unui comunicat al institutiei. Afacerile firmelor de leasing afiliate la ASLR au avansat, in primele sase luni, cu 19,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Volumul contractelor a atins astfel 743,9 milioane euro.

Valoarea bunurilor finantate in sistem leasing a crescut cu 20% - pana la 618,77 milioane euro. Conform estimarilor, pana la sfarsitul anului, piata ar putea ajunge la 2,5 miliarde euro, cu 300 milioane euro mai mult decat valoarea inregistrata la finalul anului 2005. La nivelul intregii piete, sectorul auto detine cea mai mare pondere - 75,9% - acest segment fiind urmat de echipamentele industriale - 19,4% - si domeniul imobiliar - 4,7%.

Leasing financiar vs. leasing operational

Leasingul financiar prevede transferul catre utilizator al dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul contractului, la momentul expirarii contractului, cand utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul. Spre deosebire de leasingul financiar, leasingul operational presupune, in adevaratul sens al cuvantului, folosirea bunului finantat pe o perioada limitata de timp, fara asumarea unor riscuri si beneficii aferente proprietarului, in general, pentru rezolvarea punctuala a unor activitati specifice.

Astfel, utilizatorul este practic decis, inca de la semnarea contractului, asupra returnarii bunului finantat la finele perioadei de leasing, urmand ca locatorul sa preia riscul de realizare a valorii ramase neamortizate la finele contractului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.