A spune care ar putea fi moneda “cistigatoare” in termen de un an este un demers riscant si dificil

Intr-o lume in care instabilitatea este regula, piata valutara nu face exceptie. In ce moneda sa economisesti si in care sa te imprumuti sint de aceea decizii in care hazardul joaca un rol din ce in ce mai important. Atit jucatorii de pe pietele valutare, cit si oamenii simpli au putine ancore de care se pot agata atita vreme cit miscarile de capitaluri speculative tind sa bata fundamentele economice in stabilirea cursurilor de schimb. Riscul valutar este o realitate de zi cu zi si asta nu numai in ceea ce priveste euro, dolarul, francul elvetian sau yenul japonez, dar si in privinta leului autohton, de curind intrat in rindul monedelor deplin convertibile.

Leul ia in greutate ca plasament

In rindul monedelor cistigatoare la capitolul economisire, leul promite mai mult in perioada urmatoare. Analistii din piata prevad in continuare o moneda nationala care se va afla sub presiunea aprecierii constante sub impactul fluxurilor de capital straine care vor intra in economia romaneasca, urmare a aderarii la Uniunea Europeana si a investitiilor straine directe. Bugetul de stat pentru anul 2007 este construit la un curs mediu de 3,53 RON pentru un euro, ceea ce da un reper de prognoza cel putin din partea autoritatilor.

Argumentele pentru intarirea leului in perioada imediat urmatoare si pe termen de un an sint mult mai numeroase si mai puternice decit cele in sens contrar. Investitorii straini sint incurajati sa cumpere lei nu doar ca urmare a iminentei intrari a Romaniei in Uniunea Europeana, ci si ca o consecinta a sentimentului pietei internationale profund schimbat de imbunatatirile consecutive de rating de care s-a bucurat tara in ultima perioada.

O marfa atractiva

Promovarea depozitelor in lei cu dobinda fixa, uneori la pachet cu plasamente in unitati de fond, a condus la bonificatii real pozitive pentru economiile populatiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.