Schimbarea de actionariat de la banca petrolistilor, Romexterra, continua sa produca valuri. Dupa ce maghiarii de la MKB si-au adjudecat un pachet de peste 50% din actiuni, cel mai important minoritar, PPF Investments, a adunat si el 20% din titluri (iar perioada sa de subscriere a acestora inca nu s-a incheiat, punctul terminus fiind 17 noiembrie).

Oricum, frictiunile din interior sunt pe cale sa ia amploare. PPF Investments acuza ca desi a trimis documentatia necesara inregistrarii pentru cele 20% din titluri, oficialii bancii intarzie procesul de analiza. si aceasta, in situatia in care minoritarii s-au oferit sa suporte costurile suplimentarii personalului necesar pentru urgentarea procesului. Astfel, se poate ajunge ca inregistrarea PPF ca nou actionar sa fie intarziata cu doua luni.

Intre timp, noii actionari au avut si o prima intalnire, prilej cu care noii majoritari au decis eliberarea din functie a opt din cei 11 membri ai consiliului de conducere. Surpriza a aparut in momentul in care MKB a facut patru nominalizari din partea sa: nici MKB, nici cei trei membri care au ramas in cadrul boardului nu au putut furniza nici un fel de informatii cu privire la referintele noilor membri ai boardului bancii. in plus, nici unul dintre noii membri alesi nu a fost prezent la intalnire. Poate o vor face la cererea bancii centrale, la momentul de analiza a dosarului.

Iar surprizele nu se opresc aici: MKB a anuntat ca noii membri ai boardului Romexterra nu se vor putea reloca la Bucuresti pentru a conduce banca. Ei vor continua sa lucreze pentru MKB de la Budapesta sau Sofia si vor veni ocazional la Bucuresti.

PPF Investments a trimis catre banca Romexterra toate documentatiile necesare inregistrarii sale ca nou actionar al bancii, pentru pachetul de 20% din actiuni detinut in prezent in cadrul Romexterra. Urmeaza ca banca sa inceapa cat mai urgent procesul de inregistrare, astfel ca toti cei care au vandut deja catre PPF Investments sa-si poata primi echivalentul actiunilor in timp util.

S-a desfasurat si prima intalnire a actionarilor, in urma careia opt sefi si-au pierdut postul si au fost numiti alti patru, din partea MKB. Acestia nu au beneficiat de votul PPF:

"Am votat impotriva noilor membri, deoarece acestia nu ne-au fost prezentati nici noua, nici celorlalti actionari. Ei nici macar nu au fost prezenti la intalnire. Mai mult, dupa intalnire, banca a refuzat sa ne ofere CV-urile lor, astfel ca nu puteam alege pe cineva despre care nu stiam absolut nimic", explica seful CEO al PPF Investments. Noii membri ai boardului vor lucra de la Budapesta sau Sofia.

"Aceasta nu este dovada ferma de angajament pe care o asteptam de la un investitor strategic. Credem cu tarie ca cei de la MKB vor incepe sa se comporte ca un investitor strategic si cerem o strategie pe termen lung, intrucat nu a fost prezentata nici noua, nici celorlalti actionari.", a adaugat reprezentantul CEO.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.