Prima rectificare a bugetului de stat din acest an, programata pentru luna martie, se bazeaza pe un curs mediu de 39.000 lei/euro, adica cu 4% mai putin decat cursul mediu de anul trecut. Legea bugetului aprobata in toamna anului trecut are o constructie care se bazeaza pe un raport mediu de schimb de 42.550 lei/euro si 35.150 lei/dolar.

Rectificarea va stabili reducerea deficitului bugetului consolidat de la 1,5% din PIB la 0,4-0,5% din PIB. De asemenea, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International, Guvernul a decis sa devanseze termenul de majorare a accizelor la o serie de produse, de la 1 iulie 2005 la 1 aprilie 2005. Masura a fost necesara pentru a compensa eventualele pierderi rezultate din relaxarea fiscala. La noul nivel al cursului, veniturile in lei estimate la bugetul de stat din aplicarea unor accize majorate vor fi mai mici, deoarece aceasta taxa este exprimata in euro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.