Analistii bancii de investitii Bear Stearns estimeaza ca Banca Comerciala Romana (BCR) va aduce, in 2008, 359 milioane euro in "pusculita" Erste, suma care va reprezenta 22,7% din castigurile totale ale grupului in acel an, evaluate la 1,58 miliarde euro.

Analiza Bear Stearns aminteste de marea satisfactie a conducerii Erste cand, in timpul "Zilei Pietei de Capital", care a avut loc la Bucuresti saptamana trecuta, au aflat de decizia Curtii Constitutionale care a netezit calea finalizarii privatizarii BCR. "Usurarea si incantarea conducerii Erste Bank erau vizibile si au fost scoase in evidenta prin sampania care s-a servit la pauza de dupa prezentarea in timpul careia s-a aflat verdictul", se arata in raport, informeaza agentia NewsIn.

"Motivul acestei satisfactii se poate usor ghici daca ne uitam la datele financiare ale BCR, prezentate chiar de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl", se continua in analiza Bear Stearns. Finalizarea tranzactiei BCR, rezultatele si previziunile prezentate la "Ziua Pietei de Capital" i-au facut pe analistii bancii londoneze de investitii sa-si modifice estimarile privind castigul pe o actiune Erste Bank. Astfel, pentru 2006, castigul pe actiune (EPS - earnings per share) este estimat la 3,08 euro, mai mic cu 2% fata de analizele anterioare.

In schimb, estimarile pentru 2007 si 2008 au fost modificate in sens pozitiv, pentru ca acum analistii de la Bear Stearns se asteapta ca un detinator de actiuni Erste Bank sa obtina un castig pe o actiune de 4,19 euro in 2007, cu 2 centi de euro mai mult decat estimase inainte, si de 5,04 euro pentru 2008, cu 20% mai mare decat in 2007.

Estimarea pentru 2007 corespunde unei cresteri a EPS cu 36% fata de anul anterior, evaluata pe baza unui profit net cu 25% mai mare decat cel pentru 2006. "Simpla introducere a rezultatelor anuale ale BCR va furniza cea mai mare parte a acestei cresteri cu 25% a profitului", se mentioneaza in studiul citat. Analistii Bear Stearns estimeaza ca pachetul de actiuni detinut la BCR va aduce un profit net grupului Erste de 45 milioane euro in 2006 (4,9% din profitul total), 257 milioane euro in 2007 (19,6% din total) si de 359 milioane euro in 2008 (22,7%).

In 2008, BCR va reprezenta pentru Erste Bank al doilea furnizor de profit din cadrul grupului, dupa banca ceha Ceska Sporitelna, care ii va aduce un castig net de 456 milioane euro (28,9% din total). Activitatea bancara din tara de origine a Erste, Austria, nu va mai aduce in 2008 decat 22,4% (353 milioane euro) din castigul grupului, potrivit estimarilor Bear Stearns.

Pretul tinta al analistilor bancii londoneze de investitii pentru 2007 pentru o actiune Erste este de 60,25 euro, care corespunde unei capitalizari bursiere de 18,737 miliarde euro. Pretul actual al unei actiuni pe bursa vieneza este de 51,47 euro, iar capitalizarea bursiera la acest pret este de aproximativ 16 miliarde euro. Din pretul unei actiuni Erste, 13,6 euro (22,5%) reprezinta contributia pachetului de actiuni detinut la BCR, care va avea, in 2007, o valoare de piata de 4,231 miliarde euro, estimeaza analistii Bear Stearns.

Totusi, in analiza citata nu se precizeaza daca estimarea ia in calcul eventualitatea ca Erste Bank sa-si majoreze detinerea la BCR, prin cumpararea unor actiuni de la salariati sau SIF-uri. Recent, reprezentanti ai bancii au anuntat ca Erste Bank va lansa pentru salariatii BCR, care detin 8% din capitalul liderului pietei bancare romanesti, o oferta complexa, fie de cumparare a actiunilor, fie de schimbare a titlurilor BCR cu actiuni Erste Bank. Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) detin restul de 30,1175% din actiunile BCR.

Analistii de la Bear Stearns au estimat ca valoarea de piata a BCR va atinge anul viitor aproximativ 6,84 miliarde euro, in crestere 12,87% fata de valoarea rezultata din tranzactia statului cu Erste. Cand a platit 3,75 miliarde euro pe 61,8825% din BCR, Erste a stabilit o valoare de piata a bancii romanesti de 6,06 miliarde euro. Oricum, BCR reprezinta, in opinia analistilor Bear Stearns, activul cu cel mai mare raport dintre valoarea de piata si valoarea contabila (5,5) din portofoliul Erste Bank, in timp ce pentru Ceska Sporitelna acest raport este de 5, iar pentru operatiunile din Austria nu depaseste 2,7.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.