Cursul BNR, de 38.000 de lei/euro, s-a dovedit a fi artificial. Casele de schimb si bancile tranzactionau un euro pentru cel mult 36.000 de lei

Cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei(BNR) este fals si nu are nici o relevanta pentru clientii caselor de schimb valutar. Acesta nu reprezinta nici macar un punct de referinta pentru omul de rand. Aceasta este concluzia pe care o trage oricine a trecut pe la ghiseele valutare in aceasta saptamana.

Casele de schimb valutar, chiar si cele ale institutilor bancare, practica rate cu mult diferite de cele comunicate de Banca Centrala. In aceasta saptamana, diferentele dintre ratele de schimb practicate la vanzarile si cumpararile de valuta au fost enorme, chiar si de 5.000 lei. Reprezentantii caselor de schimb explica nivelul marjelor practicate prin impre-vizibilitatea cursului de schimb de pe piata interbancara, respec-tiv al celui comunicat de BNR. Mai mult, marti si miercuri, zile in care BNR a cumparat masiv valuta de pe piata valutara interbancara pentru a deprecia moneda nationala, unele case de schimb au modificat cotatiile chiar si de 20 de ori.

BNR a cumparat, in doua zile, 600 milioane de euro, dintre care circa 20% reprezinta operatiuni forward de cumparare-vanzare de valuta in scop speculativ, iar 60% au fost banii unor intermediari-banci si fonduri straine.

Cumpararile de valuta realizate, marti, de BNR au ridicat cursul de referinta cu 1.223 de unitati, pina la 36.738, iar miercuri cursul euro a ajuns la 37.840 lei. In sedinta de joi, Banca Centrala s-a mentinut in piata valutara doar prin afisarea de cotatii, fara a realiza cumparari de valuta. In aceste conditii, cotatia euro s-a mentinut peste nivelul de 38.000 lei pana la anuntarea cursului oficial, dar a coborat imediat dupa acest moment pana la un minim de 37.000 lei.

Ieri, cursul de schimb pentru cele doua valute care "guverneaza" economia romaneasca a "cazut" cu aproape 2.000 lei, in absenta interven-tiilor BNR. Astfel, leul a castigat intr-o singura zi o mare parte din terenul pe care-l pierduse in urma interventiilor Bancii Centrale.

'Haos>> pe piata valutara

"Marjele sunt de protectie, pentru ca piata este instabila si atipica. Nu mai pot fi practicate marje de 200-300 lei, asa cum era pana acum", ne-a declarat reprezentantul unei case de schimb valutar de pe Calea Mosilor, care a afirma ca pe piata valutara autohtona este haos.

Si alti reprezentanti ai caselor de schimb spun ca nu sunt siguri de pret, explicand ca diferentele dintre cursul de cumparare si cel de vanzare sunt, de fapt, "marja de siguranta". Ce "uita" sa spuna insa reprezentantii ghiseelor valutare este ca pe langa asa-numita marja de siguranta, ei practica o marja de profit cat mai mare, pentru a nu fi descoperiti vreodata in fata fluctuatiilor cursului.

Din acest motiv, chiar daca cursul comunicat de BNR era ieri de 27.700 lei pentru un dolar american, cei care doreau sa vanda dolari nu putea gasi un curs mai bun de 26.800 lei, aceasta dupa ce cheltuiau banii cu multe telefoane la diferite case de schimb. In cazul in care doreau sa vanda euro, chiar daca cursul comunicat de BNR era de 36.133 lei, cele mai multe case de schimb cumparau aceasta valuta cu 35.000 lei.

La banci, marje de 2.000 lei

Chiar daca bancile comerciale participa la vanzarile si cumpararile de valuta interbancara si vad in permanenta ce se intampla pe piata valutara interban-cara, casele de schimb valutar ale acestor institutii practica si ele marje mari, de circa 2.000 lei. Astfel, casele de schimb ale Bancii Comerciale Romane afisau ieri un curs de vanzare de 35.000 lei pentru euro, respectiv 26.800 lei pentru dolarul american. La cumparare, cursul era de 37.000 lei, respectiv 28.800 lei. Casele de schimb valutar ale BRD - GSG cumparau euro cu 35.250 lei si il vindeau cu 36.750 lei, in timp ce la moneda americana, cursul era de 26.890, respectiv 28.210 lei.

Leul a revenit in forta

Moneda europeana a fost cotata, ieri la 36.133 lei, cu 1.893 unitati mai putin decat cotatia aferenta zilei de joi. Sedinta de tranzactionare interbancara s-a deschis la 37.000 lei, nivelul inchiderii din ziua anterioara. Acesta a fost si maximul zilei, ulterior cursul scazand progresiv pe fondul ordinelor de vanzare.

"Oamenii au continuat sa vanda. In ciuda interventiilor BNR din zilele anterioare, viziunea investitorilor si trendul pietei nu s-a schimbat", au afirmat dealeri citati de Mediafax. Ecarturile dintre preturi au fost largi, si volumele tranzactionate au atins niveluri mai reduse, comparativ cu ziua anterioara, sustin sursele din piata citate de agentie. Cumpararile de la clienti s-au ridicat, ieri, la 250,5 milioane de euro, iar valoarea vinzarilor a fost de 111,9 milioane euro. Volumul operatiunilor interbancare a totalizat, ieri, 557,8 milioane de euro. Potrivit dealerilor, cursul se va incadra pe o tendinta descrescatoare, dar raportul dintre cererea si oferta de valuta din fiecare sedinta de tranzactionare va influenta traiectoria, pe termen scurt.

Comparativ cu sfarsitul saptamanii trecute, euro a consemnat o apreciere de 110 unitati, in timp ce dolarul a scazut cu 308 unitati.

Cine pierde si cine castiga de pe urma deprecierii euro si dolarului

Pierd:

- exportatorii, care-si vand marfa la un pret mai mic

- cei care au salarii exprimate in valute.

Castiga:

- importatorii, care cumpara marfa mai ieftin

- cei care au contractat credite in euro sau dolari.

Politica de curs a BNR

Evolutii pana in 2004:

- interventii relativ frecvente pe piata valutara

- flexibilitate mai redusa a cursului

- predictibilitate ridicata a cursului.

Evolutii in anul 2004

- volumul tranzactiilor a crescut substantial

- tranzactiile financiare au crescut mai repede decat cele comerciale

- tranzactiile speculative au devenit mai atractive in anticiparea liberalizarii operatiunilor de capital.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.