Divizia de investitii imobiliare a grupului Erste Bank, Sparkassen Immobilien AG, are in vedere pentru Romania investitii de 500 de milioane de euro, din care aproximativ 250 de milioane de euro pentru achizitionrea sediilor BCR si aproximativ 29,5 milioane euro pentru Novotel.

"In prezent, Sparkaseen Immobilien AG doreste sa faca investitii imobiliare de 500 de milioane de euro, in Romania, circa 250 de milioane de euro din aceasta suma urmand a fi alocate achizitionarii sediilor BCR", a declarat pentru NewsIn country manager-ul pentru Romania in cadrul Sparkassen Immobilien AG, Claudiu Negrisan..

Sparkassen Immobilien AG are intentia de a cumpara de la Erste sediile BCR dar referitor la vanzarea acestora, noul management al BCR trebuie sa ia intai o decizie.

Din cele 500 de milioane, circa 30 de milioane au fost investite in achizitionarea hotelului Novotel, din Bucuresti, 150 de milioane de euro vor fi investite in complexul comercial Sun Plaza din sudul Bucurestiului, alatuiri de care vor fi ridicate spatii rezidentiale si de birouri, restul urmand a fi investit intr-un complex multifunctional amplasat in Piata Victoriei, a explicat acesta.

Erste Bank a devenit, din decembrie 2006, actionarul majoritar al BCR, achizitionand 61,88 la suta din actiuni. Compania Sparkassen Immobilien, membra a grupului Erste, este listata la bursa din Viena, are un portofoliu de peste 69 de proprietati in Austria, Germania, Croatia, Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia, cu o suprafata totala de 710.000 de metri patrati si o valoare cumulata de 907 milioane de euro.

A preluat Novotel, dar l-a lasat pe Accor chirias

Divizia de investitii imobiliare a grupului financiar Erste Bank a mai anuntat preluarea Novotel City Center Hotel, de la Accor Group, pentru 29,5 milioane euro si semnarea unui contract de inchiriere cu fostul proprietar, care va continua sa opereze hotelul. "Investitiile pe termen lung in locatii de top din principalele orase ale Europei reprezinta o parte a strategiei noastre. Novotel este o investitie esentiala adaugata portofoliului nostru. Am ales piata din Bucuresti pentru ca este o piata aflata intr-o dezvoltare rapida si cu un potential foarte mare," a declarat membrul consiliului de administrare al Sparkassen Immobilien AG, Ernst Vejdovzsky intr-un comunicat de presa.

Desi a vandut hotelul companiei austriace, care a devenit proprietara imobilului, Accor semnat un contract de inchiriere pe termen lung cu Sparkassen Immobilien AG. "Contractul a fost incheiat pentru cateva zeci de ani. Datorita faptului ca pretul de inchiriere are o componenta fixa si una variabila, nu putem face o apreciere a randamentului investitiei. Ca si alti investitori pe acest segment, am urmarit un randament peste cel al investitiilor in cladiri de birouri, care este la ora actuala, in Bucuresti, de circa 8%", a declarat, pentru NewsIn, directorul pentru Romania al Sparkassen Immobilien AG, Claudiu Negrisan, care nu a prezentat detalii financiare ale contractului, deoarece sunt considerate informatii confidentiale.

In esenta, mecanismul contractului are o componenta fixa, adica o suma pe care Accor o plateste proprietarului oricare ar fi rezultatele financiare si una variabila, stabilita in functie de valoarea afacerii. Negrisan nu a precizat daca partea variabila a contractului se calculeaza in functie de cifra de afaceri sau de profitul hotelului.

Incheierea contractului de inchiriere cu o componenta fixa si un variabila este prima de acest fel pentru un hotel din Romania si printre primele din estul Europei, a mai spus Negrisan. Divizia de investitii imobiliare a Erste Bank nu este la prima tranzactie in domeniul hotelier, compania detinand, intre altele, doua hotelurile, in Viena si Budapesta, care au fost achizitionate de la operatorul de hoteluri Marriott si inchiriate apoi fostului proprietar.

"In tari precum Austria sau Ungaria piata este deja mult mai matura, astfel incat am preferat sa inchiriem cele doua hoteluri pentru un pret fix. in Romania fluctuatiile economiei genereaza fluctuatii si la nivelul afacerii hoteliere", a mai spus oficialul. Sparkassen Immobilien AG este interesat si de alte hoteluri care apartin unor lanturi internationale, din Romania.

Novotel este situat in centrul Bucurestiului, pe Calea Victoriei, are un total de 258 camere si o structura pe inaltime de 12 etaje. Suprafata totala a hotelului este de 27.500 de metri patrati. Hotelul, de patru stele, beneficiaza de o galerie comerciala de 1.200 de metri patrati, un restaurant, o cafenea, o sala de conferinte un centru de frumusete si sanatate si o sala de intretinere fizica. Arhitectura imobilului foloseste elemente ale fostului Teatru National, din secolul XIX.

In 2005, turismul de afaceri a generat venituri hoteliere de 845 de milioane de euro, in Bucuresti, cu 108% mai mult decat in 2005. in 2006, circa 400 de noi camere au fosrt date in folosinta la categoria de patru setele si 704 camere la categoria de cinci stele, se mai arata in comunicat. Oficialii Sparkassen Immobilien sunt de parere ca, pana in 2009, disponibilul de camere de hotel in Bucuresti va ajunge la 9.000 de camere, de la 5.000 in prezent, prin investitii de aproximativ un miliard de euro.

Compania Sparkassen Immobilien, membra a grupului Erste, este listata la bursa din Viena, are un portofoliu de peste 69 de proprietati in Austria, Germania, Croatia, Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia, cu o suprafata totala de 710.000 de metri patrati si o valoare cumulata de 907 milioane de euro.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.