Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 2,746 miliarde lei (784,35 milioane euro) de la 17 banci, sub forma plasamentelor in depozite la o luna cu dobanda de 8,75% pe an, a declarat, pentru NewsIn, dealerul Raiffeisen Bank Romania Aurelian Mihailescu.

"Suma atrasa de BNR este substantiala, dar lichiditatea din piata a ramas destul de ridicata, pentru ca bancile se pregatesc pentru sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, in 23 octombrie. Dobanzile au scazut dupa licitatia organizata de BNR de la 7,5% pe an, cat erau dimineata, la 7% pe an la depozitele pe termen scurt", a explicat dealerul Raiffeisen Bank Romania.

Desi bancile au plasat 1,5 miliarde lei in certificate de depozit cu scadenta la trei luni, vineri au ajuns la scadenta alte emisiuni de certificate la trei luni in valoare de doua miliarde, astfel ancat in piata exista, la sfarsitul saptamanii trecute, un exces de lichiditate de circa jumatate de miliard de lei.

Miercuri va reveni in piata depozitul de 2,69 miliarde lei, atras in urma cu o luna de banca centrala, ceea ce va accelera micsorarea dobanzilor, a mai explicat Mihailescu.

Cursul oficial afisat de banca centrala, luni, de 3,5010 lei/euro, descrie o apreciere cu 0,15% a leului in fata monedei europene, comparativ cu sedinta de vineri de tranzactii valutare, cand cursul era de 3,5062 lei/euro.

BNR a afisat, luni, o medie a dobanzilor overnight de 7,56% la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu 0,53 puncte procentuale fata de dobanda de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,62% pe an, respectiv cu 0,46 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.

La sfarsitul acestei luni e posibil sa aiba loc miscari mai mari ale dobanzilor, in conditiile in care sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii este urmat de platile trimestriale catre bugetul de stat.

"intre 20-23 octombrie e posibil ca dobanzile sa fie mai mici pentru ca bancile vor dori sa isi pastreze lichiditatea pentru constituirea rezervelor, iar dupa 24 probabil ca dobanzile vor creste peste 9% pe an ca urmare a nevoii mari de lei pentru efectuarea platilor trimestriale catre bugetul de stat", a declarat, recent, pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Teo Birle.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.