Undele Terahertz au super-frecventa si sunt folosite ca raze de patrundere capabile sa descopere de la distanta obiecte ascunse sub imbracaminte, spre deosebire de razele X. Astfel, subiectul nu trebuie sa treaca printr-un scanner pentru a fi inspectat. Sistemul Terahertz poate fi in egala masura folositor sistemelor de aparare pe campul de lupta, care exploateaza abilitatea undelor de a penetra fumul si de a actiona ca un radar de mare acuratete. De asemenea, se pot folosi unde Terahertz si in medicina, ajutand la identificarea timpurie a semnelor superficiale, dar mortale ale cancerului de piele.

Productia, de anul viitor

Obiectul fizic nu are deocamdata dimensiunile pentru comercializare si nici nu a fost transformat intr-un obiect de serie. Cel mai devreme se pare ca va fi lansat pe piata anul viitor. „Deocamdata, dimensiunile sunt destul de mari, nu asa cum sunt asteptarile. Nu este definitivat designul. Probabil ca anul viitor va intra in fabricatie si va putea sa-l vada toata lumea", a declarat Mihai Radu, director general la AMI Communications Romania.

Cancerul, prima tinta

Cea mai mare izbanda nu este ca barbatii vor putea vedea ce se afla sub hainele doamnelor, ci faptul ca prin undele Terahertz se vor putea detecta diferite forme de cancer sau de degradare a dintilor. Cercetatorii din domeniul medicinei incearca sa valorifice energia selectiva si de patrundere a acestor unde, pentru detectarea timpurie a cancerului de piele si a degradarii dintilor. „Exista marturii covarsitoare ca undele Terahertz pot distinge diferite tipuri de proteine, canceroase sau noncanceroase", explica autorul raportului ATC, Roger Langdon.

Jucarie militara

Pe de alta parte, utilitatea acestor raze este foarte importanta pe campul de lupta, mai ales ca prin razele Terahertz se pot distinge obiecte de diferite substante, precum plasticul sau ceramica. „Este posibil sa distingem intre amprentele chimice ale tesaturilor si explozibililor. Explozibilii plastici de tip (C4 sau Semtex) au o amprenta specifica. Cei care pot vedea aceste amanunte cu ajutorul undelor Terahertz pot fi complet acoperiti, ascunsi in spatele unui ecran, la cativa metri distanta", spune Roger Langdon. Pe campul de lupta, radiatiile au o raza relativ scurta de actiune si o buna vizibilitate, chiar si prin fum, folosind antene foarte compacte.

Aceasta combina avantajele detectarii prin laser cu ale detectiei radar, lasand la o parte multe dintre dezavantaje. Frecventa lor scurta ofera o rezolutie spatiala mult mai buna decat scanarile radar, oferind posibilitatea de a deosebi mai bine un obiect de altul", mai precizeaza cercetatorul britanic. Cererile pentru transmitatori si receptori specializati imping metodele electronice de fabricare la limita. Echipa ATC lucreaza deja la un program al Defense Technology Centre condus de BAE Systems Avionics, pentru a investiga aplicatii militare. In momentul de fata, este in pregatire o licitatie pentru un program european care se numeste TerraNova. Daca licitatia va avea succes, se vor cerceta utilizarea si tehnologia undelor Terahertz pentru o mare gama de intrebuintari civile.