Pietele bancare din Romania si Lituania au inregistrat in 2005 cel mai rapid ritm de crestere din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu publicat de researchandmarkets.com. Activele din cele doua sisteme au crescut cu peste 50% fata de anul 2004. Valoarea activelor bancare la nivelul celor 15 state din Europa Centrala si de Est, excluzand Rusia, Ucraina si Belarus, a crescut anul trecut cu 22%, echivalentul a 99 miliarde euro, fata de anul 2004, se arata in studiu, care include un clasament al primelor 200 de banci cu operatiuni in aceasta regiune in functie de valoarea activelor la finele anului 2004. Bancile din Europa Centrala si de Est au o profitabilitate ridicata, se spune in raport.

Potential semnificativ

Restructurarea tarzie a sectorului bancar si gradul relativ redus al intermedierii bancare, comparativ cu alte state din regiune, fac ca Romania sa fie una dintre tarile cu cel mai insemnat potential de dezvoltare, precizeaza un studiu al Unicredit asupra pietei bancare din sudul si estul Europei. "Suntem departe de finalul procesului de restructurare a sectorului bancar. Vom asista la privatizarea ultimelor banci de stat din Romania si la intrarea de noi jucatori pe piata. De asemenea, concurenta din ce in ce mai ridicata va conduce la cresterea gradului de concentrare", potrivit Mihaelei Popescu, analist pe probleme de macroeconomie la UniCredit Romania. Anul trecut, ponderea activelor din sectorul bancar in Produsul Intern Brut a fost de 45%, urmand ca in acest an sa se plaseze la 52%, in 2007 la 56%, iar in 2008 la 58%.

Castiguri in crestere

Profitul net al bancilor comerciale in Romania s-a situat in 2005 la nivelul a 547,7 milioane euro, reiese din datele BNR. S-a consemnat astfel o crestere de 18,29% fata de anul precedent. Bancile comerciale aduna 95% din profitul total, in timp ce subsidiarele bancilor straine au obtinut doar 5% din profitul total net. BCR a avut un profit de 202 milioane euro, ceea ce reprezinta mai mult de 35% din total si 82% din profitul bancilor cu actionariat majoritar autohton. Intrarile totale in sistemul bancar s-au marit de 2,7 ori fata de anul 2004, pana la 16,7 miliarde euro. In acelasi timp iesirile au crescut cu 288%, pana la 5,58 miliarde euro. BCR si BRD detineau impreuna aproximativ 66% din profitul total al sistemului bancar romanesc.

Profitabilitate mare in regiune

Bancile din Europa Centrala si de Est au o profitabilitate ridicata, se spune in raportul researchandmarkets.com. Randamentul mediu al capitalului (ROAE - Average Return On Equity) bancilor din Top 200 a fost de 16% in 2005, iar randamentul mediu al activelor (ROAA - Average Return On Assets) s-a plasat la 1,68%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.