Piata financiar-bancara din Romania continua sa ramana unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei romanesti. Concurenta dintre banci devine din ce in ce mai acerba si grupuri bancare internationale isi anunta intentia de a debuta pe piata romaneasca. Cel mai recent pretendent: GE Money, divizia de servicii financiare de retail a General Electric. Dupa ce a achizitionat trei institutii financiare nebancare specializate pe credit de consum, credit ipotecar si respectiv leasing de automobile, compania si-a declarat intentia de intra pe sectorul de retail-banking.

Deschisi la oportunitati

Desi au confirmat intentia GE Money de a intra pe piata bancara romaneasca, oficialii companiei nu au precizat in ce fel o vor face. Totusi, Dmitri Stockton, presedintele GE Money pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa a lasat de inteles ca analizeaza toate oportunitatile ce pot aparea pe piata din Romania. "In acest moment, nu pot sa apreciez nicio tinta implicata, niciun proiect de tip greenfield si nicio achizitie, dar suntem pregatiti sa luam in considerare orice oportunitate care se va potrivi necesitatilor noastre strategice", a spus Stockton. Societatea de servicii financiare GE Money desfasoara activitati in 23 de state europene si detine active in valoare de aproximativ 73 miliarde dolari in regiune. In Europa Centrala si de Est, compania asigura servicii financiare in Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Rusia si Turcia.

Achizitii importante

Divizia de servicii financiare de retail a grupului GE a achizitionat in Romania trei companii specializate, situate pe primele locuri in domeniul in care activeaza. Daca Estima Finance ocupa locul doi pe segmentul creditelor de consum, Domenia Credit si respectiv Motoareactive Leasing sunt leaderi de piata. GE Money a finalizat achizitionarea pachetelor de actiuni detinute de RAEF in cadrul celor trei companii, respectiv 80% la Ralfi SA, 78% la Leasemart Holding BV si 60% la Domenia Credit SA. GE Money a achizitionat de asemenea, contra numerar, cota detinuta de Domo Retail SA la Ralfi, cota BERD la Domenia Credit si cotele detinute de Deutsche Investitions - und Entwicklungsgesellschaft gmbH la Domenia Credit si Leasemart. Valoarea totala a actiunilor celor trei companii se ridica la aproximativ 140 milioane euro.

Domenia Credit, printre primii pe credit ipotecar

Domenia Credit SA este o societate ce are ca obiect de activitate acordarea de credite ipotecare. Domenia a fost infiintata la sfarsitul lunii februarie 2003. Societatea are un capital social subscris si varsat echivalent a 7,5 milioane dolari. Pana in prezent, Domenia Credit a acordat credite in valoare de aproximativ 40 milioane dolari, creditele fiind destinate cetatenilor romani pentru achizitia de locuinte sau teren pentru construire locuinte, renovarea/finisarea si construirea de locuinte.
In prezent Domenia Credit asigura acoperire teritoriala prin birouri proprii in 9 orase (Bucuresti, Brasov, Arad, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara), iar prin intermediul colaboratorilor in aproape toate regiunile tarii.

Motoareactive, cea mai mare companie independenta de leasing

Compania ofera finantari de tip leasing pentru aproximativ 15.000 de clienti, persoane juridice, persoane fizice si persoane fizice autorizate. Motoareactive Leasing se adreseaza in principal segmentului corporatist care reprezinta cca 70% din total portofoliu, dar in acelasi timp numarul persoanelor fizice care beneficiaza de serviciile firmei a crescut constant ajungand la 30% din numarul total de clienti. Serviciile din portofoliu sunt reprezentate in special de finantarea vehiculelor (90%). In primele opt luni ale anului 2006, compania a inregistrat o crestere de 75% fata de aceeasi perioada a lui 2005. Profitul net inregistrat a fost de 3,3 milioane euro, iar activele totale au inregistrat 140 milioane euro.

Estima Finance, 250.000 de clienti

Estima Finance a acordat credite unui numar de 250.000 de beneficiari, a incheiat parteneriate cu 700 de comercianti din domenii precum electrocasnice, mobila, IT, GSM sau amenajari interioare. Produsele de creditare ale societatii sunt oferite in 1.300 de magazine. In prezent compania are 350 de angajati si isi desfasoara activitatea in doua centre operationale (Bucuresti si Cluj) avand aproximativ 100 de birouri de creditare amplasate la partenerii comerciali.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.