Cel putin din punct de vedere statistic, Romania a reusit in aceasta luna sa depaseasca Ungaria la capitolul inflatie. Astfel, conform datelor INS pe luna septembrie, Isarescu se poate mandri cu o rata a inflatiei anualizata de 5,48%, fata de 5,9% la cat a urcat stacheta in tara vecina

Rata inflatiei a crescut in luna septembrie cu 0,05%, dupa ce in august a fost inregistrata o inflatie negativa de 0,07%, iar raportul preturilor de consum fata de luna septembrie 2005 indica o crestere de 5,48%, potrivit datelor publicate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, rata inflatiei a fost in luna septembrie de 2,76%, cu o medie lunara de 0,3%, se arata intr-un comunicat al INS.

Cresterea medie a preturilor de consum in luna septembrie a fost determinata de scumpirea serviciilor si a marfurilor nealimentare, compensata partial de ieftinirea alimentelor. Tarifele serviciilor au urcat cu 1,18%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,24%, in timp ce preturile alimentelor s-au redus cu 0,06%.

Astfel, marfurile nealimentare si serviciile au contribuit cu 0,11 puncte si, respectiv, 0,2 puncte la cresterea preturilor, in timp ce alimentele au determinat scaderea ratei inflatiei cu 0,26 puncte, afirma INS.

Evolutia tarifelor la servicii a fost influentata, in principal, de cresterea tarifelor la telefon, cu 3,1%, chirii -1,8%, abonamente - auto -1,8% si de majorarea tarifelor la cazare in camine scolare.

Toate categoriile de servicii s-au scumpit in luna septembrie, cu exceptia cazarii in unitati hoteliere, unde a fost inregistrata o scadere cu 0,14%.

Cresterea preturilor la marfurile nealimentare s-a datorat, in principal, majorarii preturilor la tutun, tigari cu 0,8% si la combustibili, cu 0,4%. In cadrul grupei marfurilor nealimentare au consemnat scaderi preturile la masini de spalat, frigidere, congelatoare si medicamente.

Confruntare cartofi vs oua

In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri importante la oua, ale caror preturi au urcat cu 11,2%, citrice si alte fructe meridionale - 4,1%.

Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare a fost influentata de diminuarea preturilor la cartofi cu 18,1%, grupa alte legume si conserve de legume - 4,8% si zahar - 3,0%.

In luna august, Romania a inregistrat o rata negativa a inflatiei de 0,07%, in urma scaderii preturilor la alimente, aceasta fiind prima luna cu deflatie dupa 1989.

Tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2006 este de 5% plus/minus un punct procentual. Potrivit variantei preliminare a prognozei de toamna, realizata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), rata inflatiei ar putea ajunge la finele acestui an la 5,5%, cu o jumatate de punct procentual sub nivelul anticipat la inceputul anului.
Deceptie pentru maghiari

Ungaria a consemnat in luna septembrie un avans al indicelui preturilor de consum cu 5,9%, in termeni anuali, dupa ce in luna august a fost inregistrata o inflatie de 3,5%, determinata de majorarea impozitelor si a preturilor la energie, transmite Reuters.

Rezultatul consemnat in luna septembrie depaseste estimarile analistilor intervievati de Reuters, care au prognozat o inflatie de 5,2% in termeni anuali.

"Cresterea a fost sustinuta in mare parte de majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) si a accizelor, care au determinat avansul inflatiei de baza cu 1,5 puncte procentuale", a afirmat Borbala Minary, statistician la Biroul Central de Statistica.
Majorarea impozitelor si a accizelor sunt unele dintre masurile de austeritate implementate de guvernul ungar cu obiectivul de a reduce deficitul bugetar.

Minary a adaugat ca Ungaria a preceput taxe mai mari pentru consumul de gaze naurale si electricitate incepand cu luna septembrie, majorarea fiind anuntata in luna august.

"Majorarea pretului platit pentru consumul de gaze naturale a determinat cresterea inflatiei de baza cu 0,7%, iar avansul pretului aferent consumului de electricitate a avut ca efect cresterea acestui indicator cu 0,5%", a aratat Minary.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.