Firmele care au marci similare celor din UE pentru care exista certificat de marca comunitara vor fi fortate sa-si retraga produsele de pe piata

Dupa aderare firmele romanesti care au marci similare celor din UE pentru care exista certificat de marca comunitara vor fi fortate sa-si retraga produsele de pe piata sau sa le schimbe numele, a declarat ieri presedintele Asociatiei Romane Anti-Contrafaceri REACT Romania, Gabriel Turcu.

"Dupa aderare, vor trebui retrase mii de marci despre care inca habar n-avem ca sint identice sau similare unor marci comunitare inregistrate. Pentru inceput, o firma se poate trezi cu o scrisoare de la o societate din alt stat membru prin care sa fie anuntata ca produce o marca pe care o detine la nivel comunitar. Daca marca nu este retrasa, firma straina poate depune plingere la statul roman, iar daca acesta nu ia masuri, litigiul se transfera la Curtea Europeana de Justitie", a avertizat Turcu.

El a adaugat ca in cel mai bun caz marca romaneasca va fi blocata pe piata interna. Oficialul crede ca sint multe firme care inca n-au cercetat daca marcile lor se "suprapun" peste marci comunitare, lucrul fiind cu atit mai ingrijorator cu cit timpul ramas pina la integrare este foarte scurt.

"Firmele mari si-au asigurat deja marcile. Cei care nu s-au trezit pina acum ar face bine sa verifice riscul care ii paste pe marca lor. Este relativ usor de verificat. Tot ce trebuie sa faci este sa consulti lista Oficiului European de Armonizare a Pietei Interne (OHIM), institutie similara Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) din Romania", a explicat Turcu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.