Sectorul internetului de mare viteza continua sa fie un segment lider al cresterii pietei romanesti de comunicatii electronice, a aratat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Numarul de conexiuni care ofera posibilitatea de a accesa serviciile de acces la Internet in banda larga a crescut cu 60% in primul semestru al anului 2006, de la 750.000 de conexiuni, in decembrie 2005, la aproximativ 1,2 milioane, la 30 iunie 2006.

"La sfarsitul anului trecut, cu o rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet broadband de 3,46%, puteam afirma ca Romania are cea mai mare rata de penetrare a accesului la Internet in banda larga din Europa de Sud-Est, mult peste media regiunii, care se situa in jurul a 1,6%. sase luni mai tarziu, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet in banda larga in Romania a ajuns la 5,5%. Ritmul de crestere al acesteia este in continuare printre cele mai mari din Europa", a declarat presedintele ANRC, in cadrul conferintei "Metropolitan Area Networks".

Aceasta explozie de oferte de pe piata de servicii de acces la Internet este explicata si de numarul tot mai mare de furnizori de Internet, peste 1.100 la jumatatea acestui an, cu 17% mai multi decat la sfarsitul anului 2005.

Aceeasi tendinta ascendenta se inregistreaza si pe piata de telefonie fixa, unde numarul de linii de acces, atat prin intermediul retelelor proprii, cat si prin retelele altor persoane a ajuns, la 30 iunie 2006, la peste 4,42 milioane fata de 4,391 milioane, la sfarsitul anului trecut. Rata de penetrare pe acest segment a crescut de la 20,3%, la sfarsitul anului trecut, la aproximativ 20,5%, la jumatatea anului 2006.

Conform previziunilor, piata de telefonie mobila si-a mentinut ritmul de crestere, numarul de utilizatori ai acestor servicii fiind la jumatatea acestui an de aproximativ 14,9 milioane, fata de 13 milioane, la 31 decembrie 2005, si 10,2 milioane, la sfarsitul anului 2004. in consecinta, si rata de penetrare a telefoniei mobile la nivel de populatie a crescut cu aproximativ 7 puncte procentuale, ajungand la 68,8% la jumatatea anului in curs. La 30 iunie 2006, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet la nivel de populatie era in jur de 11%.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.