"Am discutat despre limitarea pragului de detinere a actiunilor SIF la 1%, pentru ca reprezentantii acestor societati si-au manifestat ingrijorarea fata de posibilitatea unor preluari ostile", a declarat senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante, banci. El a declarat ca, la intalnirea cu presedintii Societatilor de Investitii Financiare de miercuri a lipsit numai Mihai Fercala (seful SIF Transilvania), care se afla in strainatate.

"Am discutat ca este preferabil acest prag si nu unul de 5% pentru ca SIF-urile sunt, de la infiintare, organisme de plasament colectiv, iar un actionariat de 20 de persoane, fizice sau juridice, ar fi denaturat scopul initial al acestor societati", a precizat Vosganian. El a precizat ca pragul de detinere ar putea fi ridicat prin modificarea Legii pietei de capital. "Doar presedintele Sif Banat-Crisana, Cuzman, a afirmat ca pragul de detinere ar putea fi modificat de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor".

Vosganian a sustinut ca majorarea limitei de 0,1% va indeparta orice suspiciune in ceea ce priveste o eventuala dorinta a managementului de a se proteja si de a bloca schimbarile in conducerea SIF-urilor. In opinia lui Vosganian nivelul de detinere de 1% permite o anumita coagulare a actionariatului, fara a deschide calea catre o concentrare puternica sau preluarea majoritatii. El a aratat ca ridicarea pragului se va face concomitent cu impunerea unor sanctiuni stricte in cazul unor tentative de preluare ostila si cu instituirea unor reguli de guvernanta corporativa. SIF-urile vor fi conduse de un Consiliu de supraveghere, iar managementul va fi asigurat de un Consiliu executiv, care poate fi o societate de administrare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.