Lukoil, cea mai mare companie privata producatoare de petrol din Rusia, intentioneaza sa investeasca, in urmatorii 10 ani, peste 100 de miliarde de euro pentru dublarea capacitatii de productie, dar si pentru deschiderea de noi rafinarii in strainatate, inclusiv in Europa, a declarat Valery Golovushkin, vicepresedintele companiei.

Totodata, planul de expansiune al Lukoil vizeaza achizitionarea si construirea de noi rafinarii in Statele Unite ale Americii, Turcia, Kazakhstan si Olanda.
Extinderea companiei in afara granitelor Rusiei are la baza decizia guvernului rus de majorare a taxelor de productie si export. "Este un program de investitii foarte ambitios", a declarat Jeffrey Woodruff, analist pe probleme de energie al agentiei de rating Fitch, pentru Bloomberg.

"Din punct de vedere al strategiei, este un lucru foarte bun, dar totusi este vorba de o suma foarte mare si nu sunt sigur care vor fi modalitatile de finantare a acestui plan de investitii", a precizat Woodruff. "Cu certitudine, banii pe care urmeaza sa-i investim nu vor fi parte din profiturile companiei", a precizat Dmitry Dolgov, purtatorul de cuvant al Lukoil.

Compania a precizat ca mai multe detalii referitoare la planul de investitii vor fi facute publice cu ocazia unei intalniri intre investitori, care va avea loc la New York, in data de 18 octombrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.