Un strain care lucreaza in Romania cistiga un salariu mediu brut de patru ori mai mare decit cel al romanilor

In primele opt luni ale acestui an, persoanele fizice nerezidente (strainii care lucreaza in Romania) au platit un impozit pe venit de peste 31,3 milioane de lei, conform datelor puse la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

In prezent, sint inregistrati peste 5.000 de straini care au permise de munca in tara noastra. Pornind de la suma impozitului si avind in vedere ca si nerezidentii platesc un impozit pe venit de 16%, rezulta ca acestia au cistigat in aceasta perioada in jur de 195,7 milioane de lei, in total.

Impartind suma la numarul de nerezidenti din Romania care se cifreaza pina in luna septembrie a acestui an, conform Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), la 5.302 persoane, reiese ca, in medie, un strain care lucreaza in tara noastra a primit lunar in prima parte a acestui an un venit lunar mediu brut de aproximativ 1.307 euro.

Potrivit Institutului Na-tional de Statistica, in luna august salariul mediu brut in Romania s-a ridicat la 1.122 de lei, adica doar 320 euro, venit de patru ori mai mic decit cel mediu al unui nerezident.

Managerii salta media

Luind in considerare faptul ca multi dintre strainii care lucreaza in tara noastra ocupa pozitii de middle si mai ales de top management in companii multinationale, suma ar putea parea destul de mica. Insa majoritatea nerezidentilor lucreaza ca muncitori sau pe pozitii nu foarte inalte in ierarhia unor companii.

"Strainii vin pe salarii mult mai mari decit ale romanilor. Cistigul unui manager strain porneste de la 2.000-3.000 de euro in sus. De altfel, prea putine salarii se limiteaza la 2.000 de euro. Daca ii luam in considerare pe acestia, venitul mediu calculat de dvs. la 1.307 euro pare aberant. Dar daca ii incluzi pe toti strainii care lucreaza in Romania cifra ar putea fi reala", ne-a declarat George Butunoiu, Managing Partner la compania de resurse umane George Butunoiu Ltd.

El subliniaza faptul ca, in afara slujbelor de top, strainii sint platiti aproape la fel ca si romanii care ocupa pozitii similare.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.