Ministrul economiei din Ungaria, Janos Koka, a declarat ca este posibil, cel putin pe plan teoretic, ca Ungaria sa adopte moneda euro in 2011 daca va reusi sa tina sub control deficitul bugetar pana in 2009

Ministrul a precizat insa pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung ca este prematur a stabili data de 2011 ca obiectiv de adoptare a monedei euro avand in vedere dificultatile legate de reducerea deficitului bugetar la nivelul cerut de UE, de 3% din PIB.

Ungaria a renuntat in cursul acestui an la obiectivul de a adopta moneda euro pana in 2010, neoferind inca o data certa, cu toate ca surse oficiale au afirmat ca intrarea in zona euro se va face cel tarziu in 2013.

"Daca vom reusi sa indeplinim cerintele de la Maastricht pana in 2009, ceea ce facem momentan cu ajutorul Comisiei Europene, atunci adoptarea monedei euro in 2011 este teoretic posibila. Momentan este riscant sa stabilim data de 2011 ca obiectiv de adoptare a monedei euro. Obiectivul principal este sa ne recastigam credibilitatea in ochii investitorilor straini", a declarat Koka potrivit NewsIn.

Inainte de adoptarea monedei euro, noii membrii UE au petrecut cel putin doi ani incercand sa indeplineasca obiectivele ERM-2, de a avea un deficit bugetar sub 3% din produsul intern brut, mentinerea inflatiei la un nivel scazut si a ratelor de schimb la cote stabile.

Comisia Europeana si-a dat acordul in cursul acestei saptamani la planurile de reforma ale Ungariei, amanand si data limita de reducere a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB pana la sfarsitul anului 2009. In acest an se estimeaza ca Ungaria va inregistra un deficit bugetar de 10,1% din PIB.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.