Desemnarea castigatorului selectiei pentru constructia cartierului rezidential Dealul Lomb din Cluj-Napoca a fost amanata pentru doua saptamani, cei doi finalisti fiind Impact SA si consortiul portughez Iberest. Societatea Impact, condusa de Dan Ioan Popp, anuntase, saptamana trecuta, ca este castigatoare, fiind nevoita sa dea o dezmintire dupa ce Primaria Cluj-Napocaa anuntat ca Impact nu a fost, de fapt, declarata castigatoare. Dan Ioan Popp afirma ca se supune hotararii Consiliului Primariei, precizand ca societatea pe careo conduce este creditoare, si nu debitoare la stat

Comisia speciala a Primariei Cluj-Napoca a decis sa amane cu doua saptamani decizia in ceea ce priveste desemnarea societatii care va construi un cartier rezidential in zona Dealul Lomb din Cluj-Napoca, informeaza Mediafax. Potrivit directorului Directiei Tehnice din Primarie, Sorin Apostu, cele doua firme calificate, Impact SA si Iberest, mai trebuie inca sa prezinte acte lamuritoare.

"SC Impact SA a depus un certificat fiscal din care rezulta ca are datorii de peste 20 de miliarde de lei vechi la stat din impozitul pe venit, dar si ca are de recuperat din TVA peste 30 miliarde. Conducerea firmei a depus o cerere de compensare in luna august 2006 si le-am dat un ragaz pentru clarificarea situatiei", afirma Apostu. Referitor la Iberest, acest consortiu portughez a fost infiintat in acest an si nu poate prezenta lucrari de importanta realizate, asa cum prevede caietul de sarcini. "Comisia a mai stabilit ca firmele Impact si Iberest sa realizeze un plan urbanistic cu privire la modul de realizare a constructiilor, in care sa se precizeze cat teren va fi construibil", a mai precizat Sorin Apostu.

"Consortiile Iberest si Impact au indeplinit conditiile de eligibilitate stabilite, angajandu-se sa ofere Consiliului Local Cluj-Napoca, cu titlu gratuit, 75 de locuinte colective cu caracter social. De asemenea, viitorul investitor va realiza infrastructura necesara - drumuri, apa, canalizare, electricitate, gaz, telefonie. Iberest a oferit 27% din suprafata totala construibila, in timp ce oferta Impact prevede acordarea a 33% din suprafata construibila. Consiliul Local va contribui in aceasta asociere cu terenul in suprafata de 209,94 hectare", anuntase intr-un comunicat de presa Primaria Cluj-Napoca.

Decizia privind castigatorul selectiei pentru proiectul Dealul Lomb trebuia, initial, sa fie anuntata pana la 1 octombrie.

Alba-neagra in comunicatele Impact

Societatea Impact a anuntat in zilele de miercuri si joi din decursul saptamanii trecute, prin intermediul a doua comunicate, ca este castigatorul selectiei organizate de Primaria Cluj-Napoca, pentru dezvoltarea proiectului Dealul Lomb.

Primaria Cluj-Napoca a declarat, tot prin intermediul unui comunicat, ca, de fapt, Impact nu a castigat selectia pentru ridicarea ansamblului rezidential mentionat, decizia care desemneaza castigatorul nefiind inca luata.

In ziua imediat urmatoare, Impact a dat o dezmintire in care a precizat ca s-a produs o neintelegere si ca recunoaste ca, intr-adevar, nu este castigatorul selectiei. "Impact nu a dorit ca informatia sa intre pe fluxul de stiri inainte de anuntarea Bursei de Valori. Ca urmare a necesitatii transmiterii de urgenta a comunicatului, continutul nu a fost suficient de complet, avand in vedere ca nu existau suficiente informatii disponibile", s-a aratat in comunicatul Impact.

Joi, dupa anunturile Impact, actiunile societatii de constructii au crescut cu circa 3,1% pe un volum de 5.564.335 actiuni tranzactionate. In urma explicatiilor primite, BVB a anuntat ca va decide daca se va initia o investigatie privind o eventuala manipulare a pietei.
"Este prematur sa ne pronuntam daca este un caz de manipulare a pietei. Trebuie sa discutam cu reprezentantii companiei. Am solicitat explicatii in scris asupra celor doua comunicate remise Bursei. Cert este ca intre primul comunicat al Impact si cel al Primariei Cluj-Napoca exista o discordanta", a precizat atunci directorul general al BVB Bucuresti, Stere Farmache.

"Trebuie sa avem explicatiile necesare de la emitent, apoi vom vedea ce este de facut. Nu este simplu sa judeci un caz de acest gen. Comunicatul initial al Impact a fost corectat, ulterior, printr-un alt comunicat. Sunt mai multe lucruri de clarificat", a mai mentionat atunci Farmache. Si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a declarat in data de 25 septembrie ca va analiza situatia confuza creata de comunicatele transmise de compania Impact Bucuresti, conform declaratiei purtatorului de cuvant al Comisiei, Ciprian Ene. "CNVM s-a autosesizat in acest caz", a precizat luni Ene.

Impact se supune hotararilor Comisiei Primariei Cluj-Napoca

Presedintele Impact, Dan Ioan Popp, s-a declarat surprins de hotararea Comisiei speciale din cadrul Primariei Cluj-Napoca, declarand ca nu stia de ea. Totusi, Popp afirma ca Impact accepta aceasta decizie si va astepta inca doua saptamani pentru a primi decizia finala. "Este decizia lor si ne vom supune hotararilor", spune Popp. Potrivit acestuia, in eventualitatea in care Impact va castiga selectia pentru constructia cartierului rezidential, grupul condus de acesta este pregatit sa investeasca 280 milioane euro in constructia a 5.000-6.000 de locuinte in cinci ani.

In ceea ce priveste datoriile catre stat, Popp declara ca Impact nu este datoare la stat, ci din contra, statul este dator societatii pe care o conduce. Potrivit lui Popp, Impact inregistreaza datorii la stat de 21 miliarde de lei vechi, in timp ce compensarile de TVA ale statului ating 39 miliarde lei. "Interpretarea documentelor arata ca Impact este creditor al statului, si nu debitor, avand de incasat 18 miliarde din compensari de TVA", declara Popp, adaugand ca "noi nu suntem datori la stat, ba chiar creditam statul in mod curent".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.