La Bursa de Valori Bucuresti, ziua de joi a reprezentat o reluare a trendului de crestere pe termen scurt, dupa doua zile de usoare corectii. Evolutia indicilor bursieri ne dau imaginea acestui fapt. Daca la sfarsitul sedintei de miercuri indicele BET-FI inregistra o valoare de 49.532 pc., dupa inchiderea sedintei de joi, acesta se afla la nivelul de 50.209 pc., in apreciere deci cu 1,37%. In ce priveste indicele care exprima sintetic evolutia societatilor importante de la BVB, cu exceptia SIF-urilor (BET), de la inchiderea de miercuri acesta s-a mai apreciat cu 0,88%, ajungand la 7.927 pc, potrivit raportului zilnic de tranzactionare realizat de SSIF Broker SA.

Aprecierea indicelui BET-FI a venit ca urmare a cresterilor inregistrate pe linie de toate cele cinci societati de investitii financiare, dintre care SIF2 s-a remarcat atat prin valoarea tranzactiilor de 4,87 milioane, cat si prin avansul important luat, de 1,27% pe date zilnice. S-au tranzactionat 2 milioane actiuni intre 2,38 si 2,42 lei/actiune, iar ultimul pret al zilei a fost de 2,4 lei/actiune. SIF5 a prilejuit tranzactii apropiate valoric de cele cu actiuni SIF2, de 4,7 milioane lei, si in acest caz cresterea a fost de peste 1%, cu un pret de inchidere de 2,87 lei/actiune. SIF1 a crescut cu 0,81%, pana la 2,49 lei/actiune, SIF3 s-a apreciat pana la 2,39 lei/actiune, procentul fiind vorba de cea mai mare crestere a zilei, de 2,58 pc., iar SIF4 a crescut cu 1,25%, pana la 1,62 lei/actiune, pret de referinta de joi.

In sectorul bancar, actiunile BRD-Groupe Societe Generale au cunoscut o zi linistita la capitolul volatilitate de pret, insa valoarea tranzactionata a fost una solida, de 3,15 milioane lei. Pretul de inchidere al zilei a fost de 18,1 lei/actiune, constant, insa pretul maxim de tranzactionare al zilei a fost de 18,3 lei/actiune. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au reintrat la tranzactionare, cu un pret de deschidere de 1,06 lei/actiune, destul de optimist daca este sa observam evolutia ulterioara a titlului din cursul zilei, cand pe fondul unor tranzactii record, de 13,3 milioane actiuni, pretul a scazut pana la 1,04 lei/actiune. Totusi aprecierea tilului a fost de 1,96% pe date zilnice, iar valoarea tranzactionata a fost cea mai consistenta a zilei, de 13,9 milioane lei. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis si ele in usoara apreciere, la 0,505lei/actiune, insa pe fondul unor tranzactii mai mici.

Sectorul petrolier a reactionat si el la aprecierile de preturi ale actiunilor din domeniul financiar-bancar listate la BVB. Pretul de inchidere pentru titlurile SNP, in sedinta de joi, a fost de 0,56 lei/actiune, in apreciere cu 1,82% fata de inchiderea de miercuri de la 0,56 lei, cu un maxim de pret atins in cursul zilei de aceste actiuni la 0,57 lei. Rompetrol Rafinare (RRC) s-a apreciat din nou pe fondul unor tranzactii importante, 12,5 milioane actiuni fiind transferate joi, iar pretul de inchidere al zilei a fost stabilit la 0,091 lei/actiune, cu o diferenta pozitiva procentuala de 1,11% fata de pretul de miercuri, care era de 0,09 lei.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzacționare SSIF Broker SA