Anul 2005 va aduce o explozie de noi constructii. Numai in Bucuresti vor aparea 12 noi cartiere rezidentiale, precum si 70.000 de noi mp de spatii de birouri. Hypermarket-urile se extind in tara, fiecare capitala de judet va avea cel putin doua supercomplexuri. Integrarea Romaniei in UE va duce la o dezvoltare puternica a sectorului, dar si la cresteri de preturi.

Zeci de cartiere rezidentiale se vor ridica in acest an in Bucuresti, in zona Baneasa, in perimetrul Voluntari, Iancu Nicolae, Ionescu Sisesti, Scoala Americana. Exista si cativa antreprenori care vor construi in interiorul orasului, unde au gasit cu greu terenuri. Principalele proiecte aflate in derulare sunt impartite in mai multe categorii, precizeaza Sorin Lacusta, senior broker la departamentul vanzari rezidentiale al companiei Regatta Real Estate. "Pentru segmentul 150.000-200.000 de euro exista un numar relativ mic de oferte in comparatie cu cererea, care este mult mai mare. Totusi, cateva nume ar fi de remarcat: Impact, Ibiza, Madrid, Salcia, Lake Side Park, precum si alti investitori independenti", a declarat Lacusta.

Insa, pe sectorul valoric de 200.000-300.000 de euro, piata este mult mai generoasa, cu un echilibru mai bun intre cerere si oferta. Si aici sunt asteptate aparitia unor noi complexuri rezidentiale, sustine Sorin Lacusta.

CEREREA.

Cea mai mare cerere se intalneste in jurul valorii de 150.000 de euro, unde oferta nu va acoperi nici in acest an cererea. "In anul 2005 este posibil sa apara supraoferta la valori de peste 200.000 de euro, unde numarul de cumparatori nu este foarte mare, iar concurenta cu apartamentele de lux din zona de Nord va fi resimtita", declara reprezentantul companiei Regatta. El adauga ca zona Baneasa este inca accesibila pentru multi cetateni romani, pentru valori cuprinse intre 150.000-200.000 de euro. Exista si un segment de populatie care poate cumpara si peste aceste valori, dar este redus, comparativ cu cumparatorii veniti din afara tarii.

PRETURI.

Metrul patrat construit este in acest moment de 600 euro/mp, nivel mediu, la care se adauga si pretul terenului, in functie de locatie, spune Sorin Lacusta. El adauga ca un teren amplasat intr-o locatie buna inseamna un pret aproximativ de 160-200 euro/mp, iar intr-o locatie mai putin avantajoasa, un pret de 80-100 euro/mp teren.

NOI ZONE REZIDENTIALE IN CAPITALA

Bucurestii Noi

In imediata vecinatate a Restaurantului 2 Cocosi va aparea un microcartier compus din 3 blocuri P + 4, care insumeaza 130 de apartamente cu 2 si 3 camere. Acestea au preturi intre 32.900-49.000 de euro + TVA.

Baneasa - Voluntari

Noua cartiere rezidentiale sunt acum in constructie in zona Baneasa - Voluntari, din Bucuresti. Aici vor aparea vile, ale caror preturi sunt cuprinse intre 100.000-500.000 de euro.

Lacul Tei

500 de apartamente se vor construi in 11 blocuri, care vor forma un complex rezidential in cartierul Lacul Tei. Acesta va fi amplasat pe terenul ocupat de fosta fabrica de paine Dambovita.

Pantelimon

Pe malul lacului Pantelimon se vor ridica 38 de case in cartierul rezidential Swan Lake Village. Pretul unei asemenea locuinte este de 170.000-180.000 de euro, in care intra TVA si pretul terenului.

VILAFLORV

Executia complexului Vilaflor, amplasat in zona Iancu Nicolae, se va finaliza in luna mai. O vila aici costa 420.000 de euro si din cele sase locuinte ale minicartierului 3 sunt deja vandute. La inceputul lunii martie va incepe executia complexului Vilaflor-Intim, situat la 100 m de padurea Tunari, cu acces din Iancu Nicolae. Minicartierul va fi format din 4 vile duplex si are ca termen de finalizare luna iunie 2005. Costul unei locuinte este de 180.000 de euro. In zona de nord a Capitalei sunt in constructie mai multe minicomplexuri, executate de persoane private, dar acestea nu depasesc 6 vile. "Nu au primit o denumire specifica, asa cum au primit celelalte complexuri. Ele se situeaza din punct de vedere valoric intre 250.000 de euro si 400.000 de euro", spune reprezentantul companiei Regatta.

TRIUMF

In Bucurestii Noi, in imediata vecinatate a Restaurantului 2 Cocosi va aparea un microcartier compus din trei blocuri P+4, care insumeaza 130 aparamente cu doua si trei camere. Acestea au preturi intre 32.900 si 49.000 de euro + TVA. "In paralel vom dezvolta un proiect de 100 de apartamente de lux in zona Unirii, a declarat Leonard Buianu, director de vanzari la firma TriumfConstruct.

11 BLOCURI DE LOCUINTE

Grupul Niro va realiza in cartierul Stefan cel Mare din Bucuresti, pe o suprafata de 28.000 de metri patrati, un ansamblu rezidential care va include 500 de apartamente. Complexul va fi format din 11 blocuri cu un regim de inaltime P + 11 etaje, care vor ocupa 15.000 de metri patrati, si un parc cu o suprafata de 13.000 de metri patrati, cu gradini, alei pietonale, locuri de joaca, magazine si o piscina de vara. Apartamentele vor avea 2, 3 sau 4 camere si suprafete cuprinse intre 100 si 130 de metri patrati. Complexul rezidential va fi situat in apropierea intersectiei Soselei Stefan cel Mare cu Bulevardul Lacul Tei, pe terenul ocupat de fosta fabrica de paine Dambovita. Costul unui metru patrat se va situa in jurul a 500 de euro/mp. Lucrarile vor incepe in cel mult doua luni, iar intreg cartierul va fi finalizat in doi ani, insa in mai multe etape.

SALCIA

In zona Scolii Americane, in apropierea gradinii Mark Twain, se va ridica ansamblul rezidential Salcia, format din 27 de vile P + 1. "Complexul este realizat in proportie de 40% si vandut in proportie de 80%", sustine developerul. Pretul unei vile este de 150.000 de euro + TVA, pentru o suprafata construita de 202 mp plus o arie de teren de 300 mp. Intreg complexul va fi finalizat la finele anului 2005.

SWAN LAKE

Pe malul lacului Pantelimon vor demara lucrarile pentru constructia unui nou ansamblu rezidential, denumit Swan Lake Village. Cartierul va cuprinde 38 de vile cuplate P + 1, care se vor intinde pe 40.000 mp. Pretul de vanzare a unei locuinte este de 170.000-180.000 de euro, in care intra TVA si pretul terenului.

IMPACT

Impact si-a propus sa construiasca in acest an 1.100 de case in cateva cartiere rezidentiale - Traian Vuia, Green Field si Azur 3 (din Bucuresti) si cate unul in Constanta, Brasov, Cluj si Timisoara. Toate cele trei cartiere bucurestene vor fi ridicate in zona Pipera - Baneasa, fiind compuse din trei tipuri de vile, Junior, Prestige si Fridom, vile care exista deja in majoritatea cartierelor construite de Impact. Desi aceste vile au un pret de catalog, chiar in aceste zile se vor opera modificari, asa incat nu se poate preciza care va fi costul lor in momentul in care va incepe contractarea in noile cartiere, sustin reprezentantii firmei. Oricum, preturile se vor incadra in segmentul 150-200.000 de euro.

IBIZA

In spatele Scolii Americane de pe Soseaua Pipera - Tunari se vor ridica alte doua complexuri rezidentiale: Ibiza Golf si Ibiza Golf & Light. Primul complex este alcatuit din 38 de vile, iar cel de-al doilea, din 36 de case. Ca element distinctiv, o parte dintre aceste vile vor avea crama la subsol. Preturile estimative ale caselor ce vor fi construite in Complexul Ibiza Golf & Light sunt cuprinse intre 285.000 euro + TVA si 400.000 euro + TVA, ne-au precizat reprezentantii companiei. Aceste complexuri sunt de o calitate deosebita, fiind dotate cu piscine, gradini, terenuri de minigolf, finisaje de cea mai buna calitate, bai si bucatarii complet utilate.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.