Banca Centrala a intervenit, ieri, a doua zi consecutiv, pe piata valutara, apreciind euro si dolarul

BNR a intervenit a doua zi la rand pe piata valutara interbancara, in mai multe reprize, "ajutand" ca euro sa fie cotat la 37.840 lei, cu 1.100 de unitati mai mult fata de valoarea comunicata pentru miercuri. Mai mult, Banca Centrala a continuat sa cumpere valuta si dupa ce a fost comunicat cursul de schimb oficial pentru astazi, moneda europeana urcand pana la aproape 39.000 pe piata interbancara la finele zilei de ieri. Interventia de marti pe piata valutara a fost efectuata numai pana la comunicarea cursului de schimb.

BNR a atras de pe piata interbancara o suma dubla fata de cea cumparata marti, apreciaza dealeri ai bancilor comerciale. Astfel, suma cumparata de BNR ieri ajunge pana la 320 milioane euro, potrivit acestora. Ei sustin ca in interventia de marti suma cumparata a fost de 120-160 milioane euro. Reprezentantii altor institutii bancare afirma insa ca suma atrasa de BNR ieri nu a fost mai mare de 100 milioane euro.

"La deschiderea sedintei, euro era cotat la 36.900, dupa care a scazut la 36.500; apoi au fost cumparari masive", ne-a declarat dealer-ul unei banci comerciale. In urma cumpararilor de valuta efectuate de Banca Centrala si dupa comunicarea cursului oficial, cotatia monedei europene a urcat pana la aproape 39.000 lei. Marti, dupa ce BNR a iesit de pe piata valutara interbancara, cotatia euro a cazut la 36.300 lei. Mai mult, specialistii afirmau ca in absenta interventiei, cursul ar fi putut scadea pana la 33.800 lei.

Euro si dolarul recupereaza teren

Reamintim ca marti BNR a ajutat moneda europeana sa castige 1.268 de unitati fata de cotatia oficiala a zilei precedente. Astfel, cele doua interventii au ajutat euro sa se aprecieze cu 2.370 de unitati fata de moneda nationala.

Totodata, moneda americana a castigat 763 de unitati in urma interventiei de ieri, fiind cotata la 29.064 lei. Reamintim ca marti dolarul a castigat alte 916 unitati, ceea ce inseamna ca s-a apreciat cu 1.679 unitati fata de leu in urma celor doua interventii ale Bancii Centrale. Reprezentantii bancilor comerciale apreciaza ca interventiile BNR au fost determinate de aprecierea "prea rapida" a monedei nationale fata de euro. In acelasi timp, specialistii adauga ca pe piata este excedent de valuta.

Luni, BNR a comunicat un curs de referinta de 35.515 lei pentru euro si de 27.385 lei in cazul dolarului. De la inceputul lunii februarie, moneda nationala castigase 5,33% fata de euro si 5% fata de moneda americana.

Euro poate reveni la 39.500 lei

Moneda europeana ar putea reveni la 39.500 lei, aceasta fiind valoarea maxima pe care o poate atinge, apreciaza specialistii bancilor comerciale, subliniind ca "euro nu mai are mult de crescut". In conditiile pastrarii aceleiasi paritati dintre moneda europeana si cea americana pe pietele internationale, dolarul ar atinge o cotatie de aproximativ 30.000 lei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.