Consiliul de administratie al bancii centrale a decis, miercuri, sa mentina rata anuala a dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75%, confirmand asteptarile analistilor, si a anuntat ca va actiona pentru a asigura stabilitatea preturilor si consolidarea convergentei cu Uniunea Europeana.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, de asemenea, "continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata".

"Consiliul de administratie al BNR reafirma ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare, interne si internationale, fiind gata sa actioneze in vederea atingerii obiectivelor de dezinflatie pe temen mediu si consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana", se mai arata in comunicatul bancii centrale, remis NewsIn.

Decizia conducerii bancii centrale s-a bazat pe analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macoreconomici, care arata o continuare a procesului de dezinflatie - rata anuala a inflatiei coborand la 6,0% in luna august fata de aceeasi perioada a anului trecut - si o accelerare a cresterii economice, pe fondul cresterii investitiilor si al mentinerii unei dinamici inalte a consumului, sustinute si de expansiunea creditului.

Boardul bancii centrale atrage atentia ca t endinta de adancire a deficitului de cont curent persista, insa finantarea acestuia prin intermediul investitiilor straine directe s-a imbunatatit, ea situandu-se la aproximativ 82,2% intre lunile ianuarie - iulie fata de 77,3% in aceeasi perioada a anului trecut.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.