Peste 20.000 de romani au incheiat contracte de economisire-creditare in valoare de peste 77 milioane de euro cu Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) in cele cinci luni de la infiintare, a declarat ieri Ionut Costea, presedintele bancii. Raiffeisen, prima banca specializata exclusiv in acordarea creditelor imobiliare, a lansat ieri o ofensiva nationala pentru a-si promova produsul: un contract in cadrul caruia clientul economiseste jumatate din suma cu care doreste sa faca o investitie imobiliara, dupa care imprumuta restul si urmeaza sa plateasca o dobinda fixata la 6%. In toata perioada economisirii, statul vireaza in conturile clientului o prima care reprezinta 30% din suma economisita intr-un an, dar care nu poate depasi echivalentul unui salariu mediu pe economie, a spus Hans-Jorg Schmid, director in banca. Bancherii de la Raiffeisen Banca pentru Locuinte mizeaza in aceasta campanie pe faptul ca, daca un client incheie un contract pina la finalul anului si depune o suma de 27 milioane de lei, de exemplu, va primi de la stat o prima de 8,1 milioane de lei, care ii va rotunji contul. "Daca un client incheie un contract cu noi in aceasta perioada, la finalul anului solicitam statului banii si in martie ii vom primi si ii viram in conturile de economii", a precizat Schmid.

Trebuie insa stiut ca, pe toata perioada economisirii, banca ofera o dobinda modesta, de numai 3%, strict pentru sumele plasate de client in contul de economii, care nu se aplica banilor primiti de la stat. Cistigul anual al unui asemenea plasament este insa mai mare decit orice dobinda data de piata bancara, daca se iau in calcul si banii de la stat, care intra in conturile clientilor. In cazul celor care reusesc sa plaseze 50 de milioane de lei, de pilda, cistigul anual este acum de 9,6 milioane de lei, acumulat din dobinda de 1,5 milioane de lei si prima de 8,1 milioane de lei, a spus Schmid.

Copiii pot face contract cu banca

Contractul se incheie exclusiv in lei si este accesibil oricarui roman, indiferent de venituri si de virsta. "Chiar si in numele unui copil minor se poate incheia acum un contract. In plus, fiecare membru al unei familii poate incheia cite un contract cu banca si poate primi astfel o prima de la stat, chiar daca numai unul dintre membrii familiei vireaza banii in conturile de economii", a afirmat Schmid. Creditul obtinut poate fi cel mult egal cu suma economisita si poate fi acordat doar dupa o perioada minima de economisire de un an si jumatate (18 luni), a mai precizat bancherul austriac. Daca un client nu are suficienti bani pentru a-si cumpara o locuinta, el isi poate retrage banii. Daca a economisit timp de cinci ani, el va primi si banii dati de stat. Daca alege sa-si lichideze contul inainte, nu-si va recupera decit banii plasati.

Se pot cumpara centrale termice

Bancherii de la RBL sustin ca oferta lor se adreseaza romanilor cu venituri mici si mijlocii si atrag atentia ca acest contract nu este destinat exclusiv cumpararii de locuinte. "Sa presupunem ca un client nu a strins suficienti bani pentru a cumpara, cu tot cu creditul nostru, o locuinta. El poate folosi acesti bani pentru a-si plati avansul la un alt credit ipotecar cerut la o alta banca sau poate sa-si cumpere centrale termice ori sa-si renoveze casa", a precizat Schmid.
"Asta dorim sa-i facem pe viitorii nostri clienti sa inteleaga: faptul ca oferim posibilitatea de a face diverse investitii imobiliare, de la cumpararea sau construirea unei locuinte, la achizitionarea unor terenuri intravilane, la renovarea casei, instalarea unor ferestre sau la finantarea unui alt credit ipotecar. Produsul nostru este foarte flexibil", ne-a declarat Oana Nuta, oficial al bancii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.