Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Romania risca sa piarda cei mai buni softisti, dupa ce au fost clasati drept lideri europeni de catre Economist Intelligence Unit (EIU), daca tarile europene vor acorda drept de munca cetatenilor romani

Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de informatii de afaceri a Economist Group, proprietarul ziarului The Economist, a dat publicitatii, in august, un clasament al nivelului de pregatire pentru societatea informationala in anul 2006. Din cele 68 de state care au facut obiectul analizei, Romania ocupa locul 49. In plan regional, Romania ocupa locul 10, in fata Rusiei, informeaza NewsIn.

Divizia de afaceri a Economist Group considera Romania una dintre pietele de tehnologia informatiei cu cel mai ridicat ritm de crestere din Europa de Est, avand in vedere progresele inregistrate in toate domeniile IT&C.

Anual, 5.000 de softisti ies de pe bancile facultatilor de profil. Ei sunt vanati atat de firmele romanesti, cat si de cele straine. In 2005, numarul de romani care lucra in sectorul de software si servicii era de circa 35.000. In afara de atragerea specialistilor din piata, de colaborarile cu firmele de recrutare si targurile de joburi, companiile din domeniul programarii isi recruteaza personalul si direct de pe bancile scolilor. Foarte multe companii intretin parteneriate cu diferite facultati de profil din Romania.

Un exemplu in acest caz este compania Freescale Semiconductor Romania, care a angajat in ultimele 12 luni in jur de 100 de oameni si, pana la sfarsitul anului 2006, va mai face alte cateva zeci de recrutari. Compania colaboreaza cu Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea "Transilvania Brasov", precum si cu cateva firme de recrutare.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.