20% din costurile incalzirii din aceasta iarna se vor acoperi din credite externe

Energia pe care o vom consuma in aceasta iarna e 20% pe credit. Conform programului de iarna in domeniul energetic, aprobat in ultima sedinta de guvern, aceasta iarna ne va costa 1,2 miliarde de euro. Din cei 4,1 miliarde RON, cat costa achizitia combustibilului necesar pentru a trece cele cinci luni de iarna, 3,2 miliarde vor fi asigurati din surse proprii, 48 milioane RON din credite interne, iar 856 milioane lei - 20% din costul total - din credite externe cu garantia statului. Practic, o luna intreaga tara se va incalzi pe credit.

In legatura cu achizitia combustibilului pe credit, pentru a trece iarna, Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, considera ca nu creditul e de incriminat, ci faptul ca banii ajung la autoritatile locale prea tarziu. Astfel ca acestea nu mai au timp sa deruleze procedeele de achizitii publice astfel incat stocurile de iarna sa fie constituite la timp.

Pretul caldurii se poate dubla

Pana la 15 octombrie, toate primariile trebuie sa anunte pretul local de referinta stabilit. "Exista unele localitati unde cresterea pretului gigacaloriei nu va fi decat de 2-3%, altele cu 10-15%. si, o a treia categorie, localitati unde cresterea va fi de 40-70% sau chiar se va dubla", explica secretarul de stat in MAI. Bucurestiul, Deva, si orasele din zonele miniere - Paroseni, Vulcan, au anuntat cresteri de 2-3% fata de pretul national de referinta al Gcal, de 107,5 lei pe Gcal. La Brasov si Iasi, pretul caldurii va creste cu 40%, iar la Botosani autoritatile locale au anuntat dublarea pretului Gcal.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.