In evaluarea bonitatii clientilor vor fi luate in considerare si costurile contractelor de leasing financiar

Societatile de credit vor lua in considerare la evaluarea bonitatii clientilor toate costurile aferente imprumuturilor atrase de solicitant, inclusiv contractele de leasing, potrivit unei norme a Bancii Nationale. Banca centrala a modificat si completat Norma 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Noile prevederi, stabilite prin Norma BNR 20/2006, vor intra in vigoare in termen de o luna de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv de la data de 22 septembrie.

Principala modificare vizeaza includerea in angajamentele totale de plata lunare ale persoanelor fizice, pe langa principal si dobanda, si a altor costuri care decurg din contractele de credite, reprezentand toate cheltuielile pe care solicitantul trebuie sa le suporte pentru acordarea si derularea fiecarui imprumut.

O alta modificare adusa de actul BNR este includerea leasingului financiar, cea mai frecventa forma de leasing in Romania, in categoriile creditelor de consum si imobiliare. Leasingul financiar prevede transferul catre utilizator al dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul contractului, la momentul expirarii contractului, cand utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul. Leasingul financiar reprezinta obiectul a circa 95% din totalul contractelor, la polul opus aflandu-se leasingul operational.

"La evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri decurgand din contractul de credit, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia", stabileste norma.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.