Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o noua zi de apreciere a preturilor, pentru actiunile societatilor de investitii fiananciare fiind a sasea sedinta consecutiva de aceasta factura, potrivit SSIF Broker SA

Valoarea tranzactionata a fost una mult peste cea obisnuita, in special datorita tranzatiilor importante cu aceste actiuni. S-au realizat tranzactii luni in valoare de 52,1 milioane lei, insa din aceasta valoare aproximativ 2,8 milioane au rezultat din tranzactii pe titluri listate pe piata Rasdaq. Actiunile SIF au cumulat 32,4 milioane lei valoare tranzactionata, preturile de deschidere situandu-se direct in zona pozitiva, dupa ce vineri, la inchiderea sedintei s-a observat o vadita presiune la cumparare pe aceste titluri.

Tendinta de apreciere a fost una constanta pe tot parcursul zilei, iar inchiderile au fost cu aproximativ 0,1 lei mai mari decat preturile de referinta de vineri. Astfel, SIF5 a fost din nou cel mai lichid simbol dintre cele cinci, cele 3,5 milioane actiuni tranzactionate contand cu 10,05 milioane lei la valoare zilnica a tranzactiilor, pretul de inchidere fiind de 2,89 lei/actiune, in apreciere cu 2,48%. SIF1 s-a apreciat cu 4,26%, pana la 2,45 lei/actiune, SIF2 a consemnat un pret de inchidere de 2,39 lei/actiune, si acesta superior celui de vineri cu 4,37%, SIF3 a ajuns la nivelul de 2,35 lei/actiune, iar SIF4 la 1,62 lei/actiune, in crestere cu 3,85% pe date zilnice. Indicele BET-FI (care reflecta evolutia celor cinci actiuni SIF) a ajuns la nivelul de 49.936 pc.

Si ceilalti doi indici calculati de BVB, BET si BET-C, au avut o evolutie fericita, cu aprecieri de mai mica amploare insa, dar venite in conditiile unor valori tranzactionate in crestere. O contributie larga la aceasta crestere au avut-o actiunile RRC, care dupa aprecieri successive din ultimele sedinte, presiunea cumparatorilor a fost din nou una importanta, iar pretul de inchidere a ajuns la 0,09 lei/actiune, in crestere cu 1,69%. La acest nivel de pret s-a realizat si o tranzactie si pe piata Deal, de 10 milioane actiuni. Volumul acesta s-a adaugat celor 36,5 milioane actiuni tranzactionate pe piata Regular, la un pret mediu al zilei de 0,0898 lei.

Celalalt actor important din segmentul petrolier al bursei, SNP Petrom, nu a reusit o apreciere sau macar o consolidare, iar vanzarile de la finalul sedintei au impins cotatia la 0,54 lei, dupa ce vineri ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,545 lei. Lichiditatea a fost una obisnuita pe acest titlu, insa lipsa unor ordine la cumpararea a facut posibila o noua depreciere de pret. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost in continuare oprite de la tranzactionare, reluarea tranzactionarii fiind anuntata pentru ziua de joi. Cresterea volumului tranzactionat a fost specifica si actiunilor BRD, care s-au apreciat cu 1,10%, iar valoarea cumulata a acestor tranzactii a fost de 2,9 milioane lei. Ultimul pret al zilei a fost stabilit la 18,3 lei.

Biofarm Bucuresti a cunoscut o usoara apreciere, de 0,89%, pe un volum tranzactionat de 832.000 actiuni. Evolutii interesante in sedinta de tranzactionare de luni au avut si Broker Cluj-Napoca, care a inregistrat o crestere de 3,91%, pana la 1,33 lei, in prima zi de tranzactionare dupa anuntul intentiei societatii de a realiza o emisiune de obligatiuni in plafon maxim de 20 milioane lei.

Silviu Turc
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.