Sectorul spatiilor industriale din Romania se afla inca la inceput. Cladirile care se construiesc se realizeaza la cerere sau sint ocupate de proprietari

Piata imobiliara destinata sectorului industrial incepe sa ia avint mai ales datorita proiectelor de mari dimensiuni anuntate pe piata. Zonele de interes pe acest sector de piata, vestul si nordul, au ramas aceleasi, insa specialistii preconizeaza ca estul reprezinta viitorul acestui segment de piata. Nivelul preturilor la teren in zonele de nord au ajuns la cote care nu mai garanteaza profitabilitatea unei constructii industriale. Nivelul chiriilor difera foarte mult in functie de calitatea si de vechimea spatiilor. Chiriile au scazut, de asemenea, de la an la an, o data cu construirea de noi spatii. La ora actuala, constructiile existente sint facute la comanda sau sint ocupate de proprietari. Rata de ocupare a spatiilor noi este mica, ceea ce arata o lipsa a laturii speculative pe aceasta piata. Specialistii preconizeaza o evolutie continua a acestei piete in urmatorii ani.

Moda de vest si de nord

Cele mai cautate zone pentru construirea de spatii industriale sint cele situate la vest, in vecinatatea autostrazii Bucuresti-Pitesti, si cele de nord, care au o buna legatura cu soseaua de centura. In ultima perioada, zonele de nord si-au pierdut interesul din cauza preturilor foarte mari sau din cauza restrictiei traficului greu pe drumul DN1. "Cele mai mari investitii se fac insa in vestul Capitalei deoarece aici exista terenuri mari disponibile, dar si datorita accesului facil la A1, autostrada care face legatura cu vestul tarii si, implicit, cu Europa. Coridorul paneuropean numarul 4 are in componenta si autostrada A1, iar acest lucru reprezinta un plus pentru zona de vest", declara Departamentul Industrial al Colliers.

Un alt lucru de care se tine cont atunci cind se alege un spatiu pentru acest gen de investitie este si existenta in anumite zone a unor parcuri logistice sau industriale. "Cu timpul s-au creat poluri de interes cum ar fi Carrefour in Militari sau anumite companii si-au facut sedii in apropierea liniei de centura, in zona de nord", spune Costel Alecu, director Departamentul Spatii Industriale&Comerciale, Regatta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.