Grupul Faber, mai cunoscut opiniei publice prin faptul ca este unul dintre creditorii RAFO Onesti, a ajuns sa detina 5,8% din actiunile Rafinariei Petromidia, in urma unui sir de achizitii repetate de pe piata de capital. „Faber este RAFO. Au cumparat de pe bursa si se bucura de toate drepturile pe care le are un actionar cu 5,8%. I-am primit cu piine si sare si i-am asigurat pe ceilalti actionari ca nu au de ce sa se teama, ca ii vom trata cu exact aceeasi transparenta ca pe toti ceilalti. Faber a investit, sa fie sanatos", a spus Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, care detine pachetul majoritar de actiuni la Petromidia.

Daca trebuie, bani exista

Potrivit unor dezvaluiri din presa, Casa de comert Faber este controlata de oamenii din grupul VGB, actionarul majoritar al RAFO. Recent, RAFO a beneficiat de conversia in actiuni a unor datorii catre stat in valoare de 8.000 de miliarde de lei. Desi este controlata de aceiasi oameni ca RAFO, Faber este creditor al RAFO si, ca atare, cind se convertesc datoriile catre stat in actiuni, datoriile RAFO catre Faber au aceeasi soarta. Deci, Faber nu pierde nimic pe relatia cu RAFO, doar ca devine oficial actionar.

Prima incercare de preluare

Conducerea rafinariei din Onesti a spus tot timpul ca aceasta nu se poate redresa decit daca i se sterg datoriile. Totusi, se pare ca bani sint, din moment ce una dintre firmele apropiate de patronatul RAFO si-a permis sa cumpere un pachet semnificativ de actiuni de pe bursa, in loc sa plateasca datoriile catre stat ale rafinariei. Acum citeva luni, conflictul mocnit intre „greii" petrolului din Romania a iesit la suprafata. Patriciu a prezentat presei un document semnat de Ioan Talpes, spunind ca a fost santajat cu publicarea acestuia. Documentul redactat la Cotroceni il acuza pe Patriciu de mai multe fraude in administrarea Petromidia si, potrivit boss-ului Rompetrol, urma sa fie publicat daca nu i se ceda lui Ovidiu Tender (la acea vreme patron al Carom Onesti si apropiat al RAFO) controlul Rafinariei Petromidia, la schimb cu actiuni RAFO. Talpes si Tender au negat totul.

„Bombe aruncate in presa"

Mircea Ursache, presedintele AVAS, sustine ca nu ar fi nici o problema in preluarea creantelor si in aprobarea planului de reorganizare a RAFO. Mai mult, Ursache pretinde ca scandalul ar fi fost declansat de Petromidia si a acuzat ziarele care au scris despre tunul de la RAFO ca fac jocurile acestei companii. „Eu inca o data va spun, ca specialist. Preluarea acestor creante s-a facut in scopul valorificarii lor. Restul sint bombe aruncate in presa de, cum sa va spun, un mediu de afaceri care nu doreste concurenta", a declarat Ursache pentru BBC.