Aderarea la Uniunea Europeana va aduce beneficii importante pentru Romania si Bulgaria in ce priveste cresterea economica, schimburile comerciale, investitiile si sustinerea financiara din partea UE, estimeaza Institutul pentru Studii Economice Internationale din Viena (WIIW).

Din punct de vedere economic, pentru cele doua tari este prognozata o crestere de 5-6 procente anual, in timp ce, din punct de vedere politic, aderarea va aduce o stabilizare care s-ar putea extinde la intreaga regiune a Balcanilor, a afirmat expertul WIIW Gabor Hunya, intr-o conferinta sustinuta la Viena, informeaza Rompres.

Uniunea Europeana a semnalat deja ca Romania si Bulgaria pot conta pe aderarea la 1 ianuarie 2007, chiar daca economiile lor sunt mai slab pregatite decat ale tarilor din valul de extindere din 2004. Au existat probleme pentru intreprinderile mici si mijlocii, in agricultura si in industria alimentara, insa cele doua tari au inregistrat progrese enorme si se afla pe drumul cel bun, considera analistii WIIW. Referitor la coruptie, decizia daca o tara este sau nu corupta este una "politica", afirma aceiasi experti, care avertizeaza ca o eventuala amanare cu un an a aderarii ar duce la scaderea motivatiei pentru reforme si nu va rezolva probleme structurale, cum ar fi decalajele salariale.

De altfel, considera WIIW, un avantaj pentru economiile celor doua tari il va constitui diferenta salariala fata de restul UE. in Romania si Bulgaria, nivelul salariilor este de trei ori mai mic decat in UE-15 si reprezinta numai 70% din media celor zece noi membri. O apropiere a salariilor din Romania si Bulgaria de media europeana se va face in decurs de decenii, prognozeaza expertii WIIW.

Pe de alta parte, nu sunt asteptate imediat delocalizari masive ale locurilor de productie catre Romania si Bulgaria, din cauza decalajelor inca mari din puncte de vedere industrial si logistic fata de Occident. In ce priveste forta de munca, potrivit WIIW, majoritatea actualelor state din UE vor impune restrictii temporare pentru lucratorii romani si bulgari. somajul a scazut in cele doua tari, fiind in prezent de 10% in Bulgaria si de 7% in Romania. Salariul lunar mediu este de 163 euro in Bulgaria si de 264 euro in Romania, mai mentioneaza analiza WIIW.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.