PPF Investments, fond de investitii cu sediul in Insula Jersey, a lansat in nume propriu si pentru alti investitori independenti, o oferta pentru preluarea pachetului integral (100%) al actiunilor Bancii Romexterra, la pretul brut de opt lei/actiune, a informat un comunicat al PPF

Oferta fondului de investitii cu sediul in Insula Jersey este valabila pana pe 6 octombrie 2006, orele 18, anunta reprezentantii companiei. PPF Investments a lansat oferta pe fondul nemultumirii unui grup de actionari fata de pretul platit de banca ungara MKB, de sase lei pentru o actiune.

"Sustin oferta PPF Investments si le-am transmis tuturor prietenilor si cunoscutilor mei sa o accepte pentru ca este cea mai convenabila", a declarat senatorul Mihai Antonie, fost membru in Consiliul de Administratie si in Comitetul Director al Bancii Romexterra.

P rocesul de colectare a actiunilor de la actionari se va face prin intermediul sucursalelor Raiffeisen Bank din Bucuresti, Constanta, Constanta, Cluj-Napoca, Pitesti, Ploiesti, Medias, Sibiu si Targu Mures.

"Dividentele pentru anul 2006 aferente actiunilor vandute vor fi platite conform prevederilor legii romane", se precizeaza in comunicat.

PPF Investments va retine din pretul de achizitie taxa aplicata pe venitul obtinut, pe care o va plati catre autoritatile fiscale romane in numele actionarului vanzator, spun reprezentantii companiei.

Plata pretului net catre actionarul vanzator se va face in zece zile lucratoare de la data inregistrarii transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor in registrul actionarilor Romexterra. "Operatiunile necesare transferului vor fi initiate incepand cu data expirarii ofertei", se arata in comunicat.

"Suntem interesati de piata bancara din Romania pentru potentialul sau de crestere deosebit, pentru marimea ei dar si in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", a declarat directorul executiv al PPF Investments, Michal Susak.

"In ceea ce priveste Romexterra, o consideram a fi cea mai buna oportunitate de a achizitiona o pozitie influenta intr-o banca mica dar care este si foarte dinamica. Romexterra se potriveste ca o manusa pentru strategia noastra din Sud Estul Europei", a adaugat Susak.

PPF Investments a fost infiintat in 2005 si foloseste numele grupului financiar ceh PPF, detinut de omul de afaceri Petr Kellner, insa este independent de acesta. Oficial, Kellner are doar un pachet minoritar de actiuni la PPF Investments, insa surse din piata ceha sustin ca magnatul ceh "detine toata compania de investitii si a aranjat sa para o companie separata, pentru a evita supravegherea autoritatilor financiare care ar interfera in afacerile de investitii in actiuni", se arata intr-un articol publicat de Czech Business Weekly.

Cum este inregistrata intr-un "paradis fiscal", PPF Investments nu si-a publicat actionariatul, insa este condus de un manager cu experienta, Michal Susak, fost director general al diviziei de investment banking a bancii de investitii CS First Boston (CSFB), potrivit publicatiei cehe. "S-ar putea ca managerii de la PPF Investments sa stranga un miliard de dolari - care este suma tintita de compania de investitii - insa este mult mai probabil ca sunt de fapt banii lui Kellner", se arata in articolul din Czech Business Weekly.

PPF Investments are birouri in Marea Britanie, Cehia, China, Rusia si Ucraina.si a investit deja 600 milioane dolari in companii din domeniul financiar, din domeniul telecomunicatiilor, al energiei si din sectorul media, potrivit reprezentantilor sai.

Cu active de 1,09 miliarde lei (305 milioane euro) la jumatatea acestui an, Romexterra are o cota de 0,76% din piata bancara romaneasca, potrivit statisticilor bancii centrale.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.