Grupul Rompetrol ataca piata ucraineana prin infiintarea Rompetrol Ucraina – subsidiara care va asigura, intr-o prima etapa, operatiuni de vanzare en-gros, iar in termen de doi ani operarea a aproximativ 200 de benzinarii

Rompetrol Ucraina isi incepe activitatea prin importul carburantilor produsi la Rompetrol Rafinare si distributia acestora in retelele de benzinarii particulare.

"Piata ucraineana are nevoie de produse de calitate din categoria celor produse de Rompetrol Rafinare, iar principalul obiectiv pentru acest an este sa dezvoltam aici o retea de benzinarii, prin sistemul de franciza si construirea de statii noi. in Ucraina exista 7 rafinarii, insa doar 4 sunt functionale, productia lor fiind sub capacitatea reala. Pe de alta parte, parcul auto este in continua schimbare, masinile noi au nevoie de carburanti de calitate Euro 3 si Euro 4. Era nevoie de Rompetrol pe aceasta piata ", a declarat vicepresedintele Grupului, Eric Kish, responsabil cu dezvoltarea si extinderea regionala a companiei.

Director general al Rompetrol Ucraina este Laurentiu Argesanu, fost director de operatiuni al Rompetrol Downstream (din 2003). Argesanu va coordona initial proiectele de dezvoltare in sudul Ucrainei si apoi la nivel national, prin concentrarea pe marile orase din nordul tarii. In 2001, Laurentiu Argesanu a contribuit la deschiderea primei statii Rompetrol in Romania, implicandu-se apoi in restructurarea retelei de benzinarii. Totodata, dl. Argesanu a facut parte din echipa care a implementat sistemul Fill & Go, participand, totodata, la initierea si derularea proiectului Hei.

"Unul dintre avantajele competitive ale Rompetrol il reprezinta pozitionarea strategica a Rompetrol Rafinare, cea mai apropiata rafinarie de coasta ucraineana a Marii Negre - la 500 de kilometri distanta. Lipsa de pe aceasta piata a unor companii cu traditie in domeniu reprezinta un moment propice pentru ca Rompetrol sa demonstreze, inca o data, ca este un adevarat lider, certificat prin experienta recunoscuta in Romania, dar si in celelalte tari in care activam", spune Laurentiu Argesanu.

Rompetrol Ucraina isi va desfasura activitatea pe o piata cu potential mare de consum: populatia este de 47,3 milioane de locuitori, in care activeaza principalii operatori regionali din domeniu, care detin intre 30 si 90 de benzinarii proprii. Niciunul nu are insa o cota de piata majoritara.

Anuntul deschiderii subsidiarei din Ucraina vine dupa ce Rompetrol si-a prezentat planurile sale de extindere in Europa de Vest, pentru inceput fiind programata deschiderea unei benzinarii in Franta. De asemenea, procesul de rebranduire a statiilor Dineff, companie franceza achizitionata de Rompetrol anul trecut, este aproape inchietat.

Grupul Rompetrol a incheiat primele sase luni ale anului cu o pierdere financiara de sase milioane de dolari. Cu toate acestea, grupul Rompetrol a realizat in primul semestru al anului o cifra de afaceri consolidata de 2,7 miliarde de dolari, nivel care depaseste atat valoarea inregistrata in primele sase luni ale anului trecut (1,06 miliarde de dolari), cat si rezultatul obtinut in intregul an 2005 (de 2,4 miliarde de dolari).

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.