Cei doi milionari in dolari au venit la Tribunalul Bucuresti, escortati de o armata de 15 bodyguarzi, coordonata de interlopul Cornel Dinicu * Gruparea Iancu, acuzata de producerea unui prejudiciu de 1.350 de miliarde lei

Parchetul General a dispus, luni seara, retinerea pentru 24 de ore a trei persoane, cercetate in legatura cu activitatile comerciale derulate de Grupul de firme VGB - SC RAFO SA - SC Tender SA - SC Carom SA. In cursul zilei de ieri, Tribunalul Bucuresti urma sa decida asupra arestarii pentru 30 de zile a celor trei, impotriva carora s-a inceput urmarirea penala pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Este vorba de Iancu Octavian, Iancu Alexandru si Margarit Constantin. Cei doi frati Iancu sunt nume grele in lumea afacerilor, figurand pe o pozitie inalta in "Top 300" a milionarilor in dolari.

De asemenea, procurorii au solicitat instantei de judecata arestarea pentru 30 de zile a unui numar de alte cinci persoane, care s-au sustras urmaririi penale: Iancu Gheorghita, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Neacsu Silviu si Turica Marius. Ieri, la Tribunalul Bucuresti, inaintea judecarii cererii de arestare, au "aterizat" din jeep-uri si limuzine Audi nu mai putin de 15 bodyguarzi de la VGB, care au incercat sa impiedice filmarea si fotografierea sefilor lor. Grupul de comando a fost condus de Iulian Mavlea - cercetat si el in dosarul RAFO - si de celebrul Cornel Dinicu - cunoscut din "Afacerea portbagajul", in cursul careia s-a reclamat furtul a 500.000 de dolari din portbagajul unei limuzine. Bodyguarzii au bruscat ziaristii, fiind evacuati, in cele din urma, din tribunal de catre politistii prezenti la fata locului.

Procurorii considera ca in cauza este vorba de un "grup infractional constituit pentru savarsirea de infractiuni, al carei scop era spalarea banilor proveniti din comiterea anumitor infractiuni economice, grup alcatuit din inculpatii Margarit Constantin, Iancu Octavian, Basaran Kadri Maznar, Elenkalan Hazrettin, Turica Marius, Akaroglu Cuneyit, Iancu Gheorghita, Neacsu Silviu si Iancu Alexandru Marian, care au uzat in activitatea lor infractionala de urmatoarele societati comerciale: SC "VGB Impex" SRL, SC "Dinamic Auto" SRL, SC "Klass Petrol" SRL, SC "Best Auto" SRL, SC "Be-Com-Be" SRL, SC "Star Com Oil" SRL si SC "Test Petrol" SRL. Din procesul-verbal intocmit de catre organele de control ale ANAF - Ministerul Finantelor Publice, rezulta ca Margarit Constantin, Iancu Octavian, Basaran Kadri Maznar - administratori la SC "VGB Impex" SRL, pentru perioada 2000-2004, impreuna cu Iancu Alexandru Marian - care avea rol coordonator la nivelul acestei societati - au cauzat bugetului de stat un prejudiciu aferent impozitului pe profit care trebuia achitat de 806.215.850.918 lei si un TVA nelegal dedus de 550.297.158.932, rezultand un prejudiciu total de 1.356.503.009.850 lei. Masura arestarii a fost solicitata intrucat persoanele in cauza ar fi savarsit infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe certe ca lasarea acestora in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, dat de modalitatea de comitere a infractiunilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.