Evolutia cursului de schimb ar putea compensa o parte din pierderile produse de cota unica. In timpul negocierilor cu FMI, euro a scazut cu „doar“ 3.500 de lei, iar o scadere mai mare pare bine venita pentru buget.

Cursul mediu luat in calcul de bugetul de stat pentru anul acesta a fost rectificat la 39.000 de lei pentru un euro. Initial, in Legea bugetului, cursul mediu al euro in 2005 fusese estimat la 42.500 de lei. Cursul euro influenteaza atit incasarile, cit si cheltuielile bugetare. Din colectarea accizelor si a TVA-ului aferent, incasarile bugetare vor scadea cu aproximativ 16.000 de miliarde de lei. Fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, ne-a declarat ca aceste pierderi vor fi recuperate ca urmare a cheltuielilor mai scazute in contul datoriei publice si ca este posibil chiar sa se inregistreze un "usor" excedent. Totodata, Tanasescu sustine ca oricum in buget va ramine un gol de 8.000 de miliarde de lei, care va putea fi acoperit doar prin cresterea taxei pe valoarea adaugata.

Guvernare de gherila

Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a declarat ieri intr-o emisiune a Radio Guerrilla ca a evitat majorarea TVA pentru a nu crea presiuni inflationiste suplimentare.

Tot la Radio Guerrilla, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, a incercat sa dea indicatii de curs Bancii Nationale.

"Daca se lasa cursul sa mearga in continuare in jos, el poate sa ajunga pina la 34.000 de lei pentru un euro. Daca veti citi in ziare ca protestele unor oameni politici se inmultesc, atunci sa stiti ca euro se va intoarce, usor-usor, la 36.000-38.000 de lei. Noi am calculat in programul de guvernare pentru 2008 un nivel al euro de 42.000 de lei", povesteste senatorul.

Exportatorii vor inflatie

Declaratia reflecta o anumita suparare a mediului de afaceri, care isi vede erodate cistigurile din exporturi. Exportatorii ar vrea ca Banca Nationala sa le cumpere practic valuta, la preturi mari. In cele din urma, interventia Bancii Nationale se reflecta in cresterea preturilor de consum, ceea ce inseamna ca exportatorii ar vrea sa fie subventionati din banii consumatorilor autohtoni. Actuala politica de curs nu mai incurajeaza insa aceasta situatie si prefera sa sacrifice deficitul de cont curent (diferenta dintre banii care intra si cei care ies din tara) in scopul stabilitatii preturilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.