Pierd peste 50.000 de mici exportatori si salariatii care si-au negociat lefurile in euro

Pe langa cresterile de preturi la utilitati si costul creditelor pentru finantarea activitatii de productie, intreprinzatorii privati au de pierdut si din cauza evolutiei cursulului de schimb din ultima perioada. Modificarile de curs au introdus un element de nesiguranta, care a generat un blocaj de initiativa privata, afirma Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM. El sustine ca, din cauza cursului, sunt afectate negativ peste 50.000 de IMM care fac exporturi.

Unele din acestea au primit, ieri, o gura de oxigen, cand dupa interventia repetata a BNR, cursul a saltat la 36.738 lei/euro de la 35.515 lei/euro in ziua anterioara. "In continuare insa, firmele exportatoare inregistreaza mari pierderi", afirma reprezentantii IMM. "De la inceputul anului, oamenii de afaceri o duc foarte greu. In fiecare zi facem calcule si cautam solutii de iesire din aceasta situatie. Nimeni n-a previzionat o scadere asa accentuata a cursului", ne-a declarat Maria Grapini, presedintele ADER. Cum la export nu sunt sanse sa negocieze alte preturi cu partenerii de afaceri, intreprinzatorii incearca sa-si convinga colaboratorii de pe piata interna sa renegocieze preturile in lei. Si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) semnaleaza situatia dificila a sectorului privat.

"Guvernul sa vina cu masuri care sa ajute mediul de afaceri. Pana acum, s-au luat doar masuri care afecteaza oamenii de afaceri: evolutia uimitoare a cursului, cresterea pretului la utilitati si costul ridicat al creditelor bancare necesare finantarii activitatilor de productie", spune Gheorghe Parvan, reprezentantul AOAR. "Nu poti face un plan de afaceri pentru ca nu stii cum evolueaza cursul. Intreprinzatorilor privati le e frica sa faca calcule pe un anume curs", precizeaza Radu Nicosevici, reprezentantul intreprinzatorilor timisoreni. In plus, patronii se confrunta in ultima perioada si cu presiuni din partea salariatilor care si-au negociat lefurile in euro si care acum primesc din ce in ce mai putini lei de la un salariu la altul, semnaleaza Nicosevici.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.