Cursul euro a urcat ieri cu 1223 de lei, in urma interventiilor BNR * Cotatiile din piata au variat intre 34.700 lei/euro si 37.400 lei/euro

Banca Nationala a Romaniei anuntat ieri un curs de referinta de 36.738 lei/euro, in crestere cu 1223 de lei fata de cotatia de luni, cand cursul de schimb s-a situat la 35.515 lei/euro. Astfel, intr-o singura zi, leul s-a depreciat cu 3,44% fata de euro, dupa ce in ultima saptamana castigase aproape 4% in fata monedei europene. Potrivit Mediafax, Banca Nationala a Romaniei a intervenit ieri pe piata valutara interbancara si a cumparat valuta, in trei reprize, suma totala atrasa fiind estimata de dealerii bancilor la peste 100 de milioane de euro, pentru a sustine cursul acestei monede. Cumpararile de valuta ale bancii centrale au inceput la putin timp dupa deschiderea sedintei de tranzactionare, cand un euro era cotat de banci la 34.700 de lei.

Astfel, cotatia maxima a monedei europene pe piata interbancara a fost de 37.400 lei. In aceste conditii, variatia euro intr-o singura sedinta a atins 7,78 puncte procentuale. "Dupa primele doua valuri de cumparare, cursul a urcat pana la un maxim de 37.100 de lei, iar retragerea bancii centrale a determinat o intoarcere in 36.300 - 36.600 lei. La a treia interventie, cumpararile BNR s-au oprit in jurul unui nivel de 37.400 lei", a declarat dealerul unei banci. Pentru dolar, banca centrala a publicat un curs de referinta de 28.301 lei.

O serie de analisti au anticipat, luni, miscarea BNR estimand ca euro va recupera o parte din pierderea inregistrata in ultimele sedinte, insa au continuat sa recomande populatiei sa isi pastreze economiile in lei. Acestia sustin ca aprecierea pe care o inregistrase leul pana luni a fost prea brusca, insa nu se asteapta la o revenire de aceeasi amplitudine. Potrivit analistilor, tendinta de apreceiere a leului este fireasca avand in vedere liberalizarea contului de capital prin accesul nerezidentilor la depozitele in lei, anuntata cel mai tarziu pentru sfarsitul primului semestru. Ca urmare a acestei masuri, se anticipeaza intrari de capital strain, care pe termen scurt vor mari oferta de valuta pe piata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.