Adoptarea unui sistem de asigurare de raspundere civila auto (RCA) in care soferii indisciplinati sa plateasca polite mai scumpe, asa cum se intampla pe continentul nord-american, ar putea fi posibila si in Romania peste cativa ani. in aceasta situatie, soferii cu mai multe abateri - carora li se pot intocmi caziere auto - ar incheia o polita RCA de cateva ori mai scumpa decat cel care respecta legea.

Un sofer "model" care un an intreg a circulat regulamentar si nu a acumulat niciun punct de penalizare ar putea sa plateasca o polita mai mica anul urmator. Desigur, un asemenea portret este ideal, pentru ca e aproape imposibil sa nu fi acumulat macar cateva puncte timp de 12 luni. in esenta, reducerile pentru soferii disciplinati ar putea fi de aproximativ 40-50%, iar majorarile pe care le vor suporta conducatorii cu abateri - de 50-60%.

"Totusi, un sofer cu un cazier auto mai putin incarcat ar putea sa aiba parte de reduceri in momentul incheierii politei RCA, in timp ce unul cu un istoric plin de contraventii sa fie taxat in plus", a declarat Mihail Tecau, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Sistemul "bonus-malus", asa cum este denumita in limbajul asiguratorilor recompensarea, respectiv penalizarea soferilor, in functie de comportamentul la volan, functioneaza si in Romania, insa numai in cazul asigurarii CASCO. Practic, unele companii de asigurare chestioneaza soferul si ii stabilesc un fel de portret psihologic, acest lucru avand o influenta in privinta stabilirii valorii politei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.