Presati de solicitarea Comisiei Europene in privinta tarifelor de roaming, operatorii de telefonie mobila se gandesc la o solutie viabila pentru a ajunge la un consens cu cerintele impuse de la Bruxelles. Autoritatile, dar mai ales operatorii de telefonie mobila, s-au pus de acord: ar dori sa lase piata sa impuna un pret al tarifelor de roaming

Reprezentantii companiilor de telefonie mobila au facut aprecieri vizavi de impunerea unor tarife de roaming egale cu costurile percepute la nivel intern, asa cum anunta comisarul Viviane Reding. Aceste pretentii sunt respinse de majoritatea companiilor de telefonie, care considera ca, cu toate ca aceste reduceri ale tarifelor se vor face treptat, costurile pe care le implica serviciul de roaming sunt mult mai mari. Oricum, cu sau fara o reglementare clara din partea comisiei, concurenta a impus deja o reducere a costurilor acestui servciu, Orange si Vodafone anuntand, nu cu mult timp in urma, acest lucru.

Zilele trecute a avut loc la Ministerul Integrarii (MIE) o intalnire intre principalii operatori de telefonie mobila si autoritati din domeniu, reprezentate de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), se arata intr-un comunicat al MIE. Principalul scop a fost acela de a se formula o pozitie oficiala a Romaniei fata de conditiile impuse de Comisia Europeana.

Reprezentantii Vodafone si Orange au aratat ca o reducere a tarifelor de roaming poate duce la cresterea tarifelor nationale, considerand ca o reglementare excesiva a pietei poate reduce concurenta. Ei considera ca piata va reduce in mod natural aceste tarife.

Reglementarea Comisiei Europene vizeza in mod special protectia consumatorului, pentru ca acestia sa nu fie nevoiti sa plateasca preturi extrem de ridicate, dar si alinierea unui plafon bine stabilit de preturi percepute la nivel de Uniune Europeana. De asemenea, interventia institutiei nu se opreste aici, ci reglementarile se extind si pentru piata de gros (tarifele practicate de operatori intre ei pentru utilizarea retelelor), cat si pentru piata de detail (pretul convorbirii roaming perceput utilizatorului).

Reglementarea preturilor ar trebui facuta doar intre operatori, apreciaza reprezentantii Vodafone si Orange, deoarece acest lucru ar duce si la scaderea tarifelor pentru utilizatorii finali, iar in cazul in care nu se intampla acest lucru, atunci o reglementare ar fi necesara.

Pe de alta parte, ANRC si MCTI au intarit faptul ca situatia trebuie analizata cu foarte multa atentie, deoarece "aceasta ar putea afecta rata de penetrare a telefoniei mobile, care in Romania se situeaza la 65%, una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana". Deocamdata, propunerea comisiei este doar in procedura de codecizie, regulamentul final urmand a fi adoptat in conformitate cu decizia statelor membre.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.