Nivelul mediu al chiriilor a crescut cu aproximativ 20%, ca urmare a decalajului semnificativ existent intre cerere si oferta, potrivit unui studiu intocmit de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

Cele mai ridicate chirii s-au inregistrat pentru spatiile comerciale stradale, intre 90-130 Euro/mp/luna, in timp ce chiriile pentru spatiile din mall-uri s-au mentinut la acelasi nivel, intre 60-80 Euro/mp/luna, ajungand pana la 120 Euro/mp/luna pentru spatiile mai mici de 50 mp.

Interesul crescut manifestat de comercianti, in special banci si operatori de telefonie mobila, pentru zonele secundare si periferice a generat o crestere rapida a chiriilor (25-30%) pentru spatiile situate in zonele dens populate. In prezent chiriile pentru spatiile din zonele secundare sunt de 35-60 Euro/mp/luna, iar in cele periferice variaza intre 25-30 Euro/mp/luna. Nivelul chiriilor pentru galeriile comerciale a cunoscut o evolutie stabila (25-40 Euro/mp/luna) datorita echilibrului relativ intre cerere si oferta.

Pretul mediu de vanzare pentru spatiile comerciale libere a crescut in cursul semestrului 1 al anului 2006, atingand in prezent 2.500-3.000 Euro/mp (calculat la suprafata construita) in zonele secundare (Stefan cel Mare, Mosilor etc). In zonele centrale preturile de vanzare sunt si mai mari (3.000-5.000 Euro/mp), ceea ce demonstreaza lipsa acuta de spatii in astfel de zone.

Previziuni pentru 2006-2007

Pana la sfarsitul anului 2006 vor fi livrate pe piata numai 45.000 mp de spatii comerciale. Insa pentru 2007-2008 sunt propuse pentru finalizare proiecte comerciale de mari dimensiuni si se estimeaza ca stocul de spatii comerciale se va dubla in urmatoarele 24 de luni.In urmatorii 2 ani mall-urile vor cunoaste cea mai importanta dezvoltare. Aceasta tendinta ascendenta a inceput prin extinderea suprafetei Bucuresti Mall cu inca 18.000 mp, ce vor fi finalizati in trimestrul 4 al anului 2006.

Ultima faza a proiectului Baneasa Comercial, mall-ul Baneasa Shopping City, va totaliza 65.000 mp (inclusiv zona de divertisment) si va fi livrata pe piata in 2008.Alte proiecte comerciale tip mall, de mari dimensiuni, sunt Galleria Bucuresti (dezvoltata de GTC), situata in zona de nord a Bucurestiului, cu o suprafata totala inchiriabila de 57.000 mp si Liberty Center, un mall de 30.000 mp dezvoltat de compania Mivan in zona de sud-vest a orasului.

Numeroasele proiecte de mall-uri propuse pentru finalizare in urmatorii ani vor absorbi in mare parte cererea de spatii comerciale de calitate si vor reduce presiunea asupra chiriilor pentru spatiile stradale ultracentrale.

Piata investitiilor in sectorul comercial a inceput sa fie tot mai activa, numeroase fonduri internationale cautand oportunitati de investitii atat in Bucuresti, cat si in restul tarii. Singura tranzactie cu un centru comercial incheiata in prima jumatate a anului 2006 a fost achizitia Moldova Mall (Iasi), cu un randament de 9%.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.