Cursul oficial comunicat de BNR - 35.515 lei * Daca BNR nu va interveni, dealerii nu exclud ca, in zilele urmatoare, euro sa ajunga la 33.000-34.000 de lei

De cateva zile, pe piata valutara domneste legea haosului. Ieri, cursul euro a pierdut inca 500 de lei, ajungand la 35.515 lei, potrivit cursului oficial comunicat de Banca Nationala. Insa, dealerii bancilor sustin ca, dupa ce BNR a publicat cursul de referinta, euro a coborat chiar si mai mult, pana la nivelul de 35.030 lei.

Jucatorii de pe piata valutara au avut ocazia - unica, spera ei - de a vedea cum leul creste in fata euro cu cate 200 de lei de la ora la ora: 35.600, apoi 35.400 si tot asa, prin miscari bruste, pana la 35.030 pe la ora 14,00. Dupa o astfel de zi pe piata valutara, dealerii recunosc ca stresul a atins cote maxime. In conditiile in care cursul euro nu stie decat sa scada, practic sansele sa raporteze castiguri din cumpararile si apoi vanzarile de valuta sunt nule. Numai in ultima saptamana, euro a pierdut aproape 2.000 de lei, daca adaugam deprecierea de ieri a monedei europene - de circa 1.000 de lei - la ce s-a intamplat in zilele trecute, cand euro pierdea zilnic cateva sute de lei. In lunile trecute, in momentele de rascruce ale cursului, dealerii puteau sa puna scaderea euro pe seama vanzarilor mari de valuta, dar ieri nici macar o astfel de explicatie n-a stat in picioare. "Fata de zilele trecute, cand cursul scadea cu 300-400 de lei, nu pot spune ca nivelul vanzarilor a crescut foarte mult", spune dealerul unei banci.

Jucatorii de pe piata valutara spun ca prabusirea cursului este rezultatul asteptarilor din piata potrivit carora Banca Nationala ar trebui sa intervina si sa cumpere surplusul de valuta. Practic, multi clienti ai bancilor lanseaza ordine de vanzare sperand ca valuta le va fi cumparata de BNR la un curs bun. Cum Banca Centrala intarzie sa apara pe piata valutara, cursul scade mai mult decat nivelul considerat normal din jocul cererii si al ofertei. In aceste conditii, dealerii bancilor sustin ca nimic nu va opri euro sa scada in acelasi ritm pana la 33.000-34.000 lei chiar in urmatoarele doua zile. "Daca Banca Centrala nu va interveni, orice e posibil. Piata a demonstrat ca, in conditiile actuale, nu poate opri tendinta de apreciere a leului", spune dealerul unei banci. De altfel, majoritatea jucatorilor de pe piata valutara spun ca sunt sanse mari ca, dupa o saptamana in care a lasat cursul sa-si faca de cap, BNR sa puna stop aprecierii in ritmuri galopante a leului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.