Din cauza unui euro din ce in ce mai ieftin, noile accize la carburanti, desi mai mari in euro, vor fi mai mici in lei. Pretul de la pompa ar putea fi mai mic cu 1.000 de lei pe litru.

Bomba scumpirii carburantilor auto de la 1 aprilie, ca urmare a cresterii accizelor cu trei luni mai devreme decit fusese stabilit, este dezamorsata de evolutia cursului leu-euro. Marea scumpire se va transforma chiar intr-o ieftinire, din cauza ca acciza se calculeaza in euro, dar se plateste in lei. Cum euro e mai ieftin, acciza va fi si ea mai mica.

Potrivit calendarului de crestere a accizelor, aceasta taxa va fi, la 1 aprilie, 326 de euro la 1.000 de litri in cazul benzinei cu plumb. Acum, este 319 euro. Conform celor spuse de reprezentantii Ministerului Finantelor, acciza se plateste in lei, la cursul din ultima zi a trimestrului. Cu alte cuvinte, acum acciza continuta de carburanti este calculata la cursul euro de la 31 decembrie, 39.663 de lei. Adica, la un litru de benzina cu plumb, acciza este acum de 12.652 de lei si este inclusa in pretul acelui litru.

Cu ochii pe cursul euro din 31 martie

Astazi, cursul este de 35.500 de lei pentru un euro. Daca socotim acest curs ca referinta pentru calculul accizei de la 1 aprilie, un litru de benzina cu plumb va "purta" o acciza de doar 11.573 de lei. Deci, acciza in lei pe litrul de benzina fara plumb va fi mai mica dupa ce acciza in euro va creste.

Ca atare, dupa ce se va aplica noua acciza, un litru de benzina cu plumb va fi mai ieftin cu cel putin 1.100 de lei. Spunem cel putin, pentru ca este posibil ca pina la 31 martie, data la care se va calcula noua acciza, este posibil sa avem un euro si mai slab. Si, in consecinta, o ieftinire si mai accentuata.

Si la motorina scumpirea va fi tot ieftinire

La motorina, modul de calcul al accizei actuale este identic. Ieftinirea se va vedea si aici, dar va fi de mai mica amploare. Acum, 1.000 de litri de motorina sint accizati cu 207 euro, calculati, in lei, la acelasi curs din 31 decembrie, 39.663 de lei. Adica, pretul unui litru de motorina contine acum o acciza de 8.210 lei. La cursul de azi si la noua acciza (cea de la 1 aprilie, care va fi mai mare, in euro), influenta accizei in lei in pretul unui litru de motorina va fi de 8.023 de lei. Adica si litrul de motorina se va ieftini cu cel putin 100 de lei. Nu e mult, dar toata lumea sa astepta la o scumpire masiva, pentru ca diferenta (in euro) dintre acciza de la 1 aprilie si cea stabilita anul trecut este mult mai mare - 19 euro la 1.000 de litri, fata de doar 7,7 euro la benzina cu plumb.

Benzina fara plumb, se va ieftini tot cu cel putin 1.000 de lei pe litru, pentru ca aveam de-a face cu aceeasi crestere a accizei, in euro: la 1 aprilie, acciza, si pentru acest carburant, va creste cu 7,7 euro la 1.000 de litri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.