Mai multi membrii ai Parlamentului European si jucatori importanti din retailul european au trimis joi o scrisoare Comisiei Europene (CE) avertizand asupra riscurilor pe care l-ar aduce o amanare a lansarii Windows Vista, scrie Financial Times. Oamenii de afaceri si reprezentantii statelor in forul european s-au aratat ingrijorati de efectul negativ pe care o noua amanare a programului de operare l-ar avea asupra afacerilor de pe continent.

Comisia Europeana a informat gigantul Microsoft ca noul sau software ar putea incalca reglementarile anti-trust ale comisiei, existand posibilitatea ca forul european sa ceara modificarea unor caracteristici ale produsului. In ultima documentati depusa de Microsoft la CE se arata ca aplicarea unor noi modificari la Vista ar duce cu siguranta la amanarea lansarii produsului, programat sa apara pe piata la inceputul lui 2007.

Semnatarii scrisorii au aratat ca "este alarmant faptul ca una din cele mai de succes companii tehnologice din lume considera atitudinea CE ca fiind 'un factor de risc' care ar putea intarzia accesul companiilor europene la viitoarele produse Microsoft precum Windows Vista".

Un oficial al forului european a respins aceste acuzatii, precizand ca nu este datoria CE sa dea unda verde pentru aparitia pe piata a noului Windows Vista ci este de datoria Microsoft sa respecte si sa implementeze cerintele Comisiei, respectand astfel reglementarile competitive din Uniunea Europeana.

Potrivit companiei de studiu Goldman Sachs, Windows Vista ar putea genera cresteri majore ale veniturilor Microsoft, in primul an si jumatate, estimandu-se venituri ce depasesc un miliard de euro. Amanarea lansarii va aduce in schimb pierderi de cateva sute de milioane de euro. De asemenea, producatorii de PC-uri si retaileriivor inregistra venituri din vanzari mai scazute in 2006, o noua amanare putand sa aiba consecinte semnificative.

Forul european a amendat pana acum corporatia mondiala cu aproximativ 800 milioane de euro orodonand in acelasi timp companiei americane sa comercializeze o varianta a popularului sau sistem de operare Windows fara programul Media Player si sa impartaseasca rivalilor sai o parte din codul sursa al programelor sale pentru ca acestia sa poata dezvolta programe software care sa poata functiona fara probleme cu sistemul de operare Windows, sistem de operare utilizat de 90% din calculatoarele personale din intrega lume.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.