Obtinerea autorizatiilor pentru firma are loc mai repede in China decit la noi, iar birocratia e mai mica, spun citeva firme din Romania care au avut curajul sa-si deschida filiale acolo

Sablonul Chinei comuniste in care oamenii de afaceri sint ascultati de serviciile secrete sau li se cere aprobare de la partid inainte de a deschide o filiala este fals. Reprezentantii unor firme din Romania cu filiale in China infirma sablonul si spun ca, dimpotriva, afacerile sint mai usoare acolo.

"Am fost primiti cu bratele deschise si am avut o colaborare foarte buna, inclusiv cu autoritatile, si nu am avut dificultati", spune Andreea Gurtler, director executiv al fundatiei Alexandrion Group. Pe linga bauturile prin care grupul s-a consacrat, acesta vinde in Romania jeepuri Hover Cuv produse in China. La mai putin de un an de la patrunderea pe piata chineza, grupul, prin RoChin Motors, a fost in stare sa le aduca in Romania.

Comunismul chinezesc de piata

Gindirea Chinei, ca un bloc compact, in domeniul afacerilor este o greseala, spune Gerard Lucon, responsabilul firmei Kepler Software Development. Aceasta face afaceri in China prin intermediul sucursalei sale romanesti, Kepler Rominfo. In primul rind, taxele, nivelurile salariale sau chiriile in fiecare regiune a Chinei sint diferite si caracterul oamenilor la fel. De aceea se recomanda prospectarea mai multor regiuni inainte de inceperea afacerii, spune acesta. "Mai intii, am facut o comparatie intre India si China, apoi am ales China si ulterior zona Harbin din nord. Sint mai multe elemente care le-am avut in vedere pina ne-am decis sa ne instalam", spune acesta.

Lucon este multumit de oamenii "prietenosi", dar si de mediul de afaceri si taxe, mai bune decit in Romania si in anumite privinte chiar decit in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.