Centrele vechi ale oraselor, intens exploatate in alte tari europene, au inceput sa atraga investitori si in Romania. Luand exemplu de la locatii cu traditie in domeniu, cum sunt Varsovia, Praga sau Budapesta, cateva dintre orasele romanesti au decis sa fructifice potentialul unor astfel de zone, au facut investitii, iar acum se bucura de interes atat din partea companiilor dispuse sa aduca bani, cat si din partea turistilor.

Alte urbe, insa, au ratat startul, urmand sa se integreze in UE fara unul dintre punctele de maxim interes. Iar Capitala se numara printre acestea. Foarte atractive in ceea ce priveste centrele lor istorice sunt cotate orase precum: Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca, Brasov, Sighisoara si Constanta.
Olandezul Jerry van Schaik este unul dintre investitorii din centrul istoric al Capitalei. Povestea lui incepe in anul 2001, cand a facut prima afacere in zona, cumparand cladirea in care este acum situat barul Amsterdam Grand Café. El controleaza si Hotelul Rembrandt, localizat in acelasi perimetru.

Planurile lui Van Schaik includ si construirea unui nou hotel, insa el intampina o multime de probleme. Edificiile din zona sunt prinse intr-un amalgam de procese de revendicare intre stat si vechii proprietari. Dilema omului de afaceri, si nu numai a lui, este urmatoarea: are bani, vrea sa investeasca, dar nu are unde.

"In 2000, cand am venit pentru prima data aici, mi s-a spus ca in cinci ani zona va fi total schimbata. sase ani mai tarziu, lucrurile sunt exact la fel", povesteste Van Schaik. Centrul Istoric este cuprins intre Calea Victoriei si Bulevardul Magheru, fiind strabatut de cea mai veche artera comerciala a Capitalei, strada Lipscani.