Intr-un moment in care se renegociaza centrele de greutate ale unui joc cu o miza enorma, noi ne agatam de proiectele Nabucco si Constanta-Trieste

Rusia impreuna cu Bulgaria si Grecia au anuntat, luni, constructia conductei Burgas - Alexandropolis, care sa transporte petrolul caspic dinspre Rusia spre Europa occidentala, conform HotNews.

Presedintele rus Vladimir Putin, premierul grec Kostas Karamanlis si presedintele bulgar Gheorghi Pirvanov au anuntat ca proiectul Burgas - Alexandropolis, convenit intre cele trei tari, va fi semnat inainte de finalul anului 2006. Oleoductul va lega porturile Burgas (Bulgaria) si Alexandropolis (Grecia), valoarea proiectului fiind estimata la 700 de milioane de euro. Proiectul a fost pus in discutie de mai bine de 14 ani, dar a ramas nefinalizat pina acum din cauza neintelegerilor dintre cele trei parti. Oleoductul va avea o lungime de 155 km si va putea transporta maximum 800.000 de barili/zi. Aproape jumatate din aceasta conducta va traversa Bulgaria.

Importanta proiectului

Oleoductul va transporta petrol in Mediterana la un pret scazut, contribuind astfel la cresterea dominatiei Moscovei pe piata energetica europeana, dar si la intarirea rolului de nod energetic in Balcani pentru Grecia si Bulgaria. In afara necesitatii de a-si conserva dominatia energetica, Rusia insista acum pentru acest proiect si din cauza aglomerarii extreme din strimtoarea Bosfor, traversata de toate petrolierele care transporta petrolul caspic spre Europa de Vest.

Serbia si Rusia

Belgradul a anuntat, recent, ca va participa la construirea unei conducte de transport al gazului alaturi de concernul rus Gazprom, intr-un proiect estimat la peste 800 de milioane de dolari. Conducta va fi racordata la reteaua Bluestream, ce urmeaza sa transporte gaz din Rusia spre Europa occidentala, via Turcia si pe sub Marea Neagra, si care se constituie ca o ruta de transport alternativa pentru proiectul Nabucco. Conducta ce va traversa Serbia va intra in tara pe la Nis (sudul Serbiei), venind dinspre Dimitrovgrad (Bulgaria), urmind sa continue spre Croatia, Bosnia si de aici spre Europa occidentala, si va avea o capacitate de 20 de miliarde de metri cubi.

Albania, Macedonia si Bulgaria

La 13 septembrie, oficiali din Albania, Macedonia si Bulgaria urmeaza sa finalizeze textul unui acord inter-guvernamental referitor la proiectul AMBO. Oleoductul AMBO isi propune sa transporte petrol tot din regiunea Marii Caspice inspre portul bulgaresc Burgas, cu destinatia finala portul Vlora din Albania. Conducta ar urma sa aiba o lungime de circa 850 km si o capacitate de transport de 35 de milioane mc/an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.